Hlavní obsah

Čísla mluví jasně. Viděli jsme předčasné finále Eura

Foto: Getty Images

Budoucnost španělského fotbalu. Nico Williams a Lamine Yamal slaví na Euru gól proti Gruzii. Španělé už postoupili do semifinále turnaje.

aktualizováno •

Čtvrtfinálový souboj Německa se Španělskem skončil vyřazením domácího týmu. Na Euru se střetly dva nejvíce ofenzivní týmy a je škoda, že jeden z nich musel skončit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Až do pátečního čtvrtfinále proti sobě odehráli 26 zápasů, ve kterých padlo 63 gólů. Ze vzájemných duelů častěji odešla vítězně reprezentace Německa, stejné číslo – devět – je i v kolonce remízy. Španělský výběr ale v pátek večer získal mimořádně cenné vítězství - po prodloužení postoupil do semifinále.

Na Euru proti sobě nastoupili dva z největších favoritů na titul. Zápas měl navíc ještě jednu rovinu. Pokud by se jednomu z nich povedlo stříbrnou trofej pro vítěze letos získat, osamostatní se na první příčce v počtu absolutních vítězství. Obě země totiž vyhrály evropský šampionát třikrát. Španělé tety naději na tento primát živí dál.

Euro 2024 přehledně

Mistrovství Evropy ve fotbale probíhá od 14. června do 14. července 2024 v Německu. Jaký je kompletní program a výsledky turnaje?

Večerní zápas nabídl skutečný souboj titánů, svou sílu potvrzovaly oba týmy po celý turnaj. Výběry například vévodí statistikám vstřelených branek. Vedou Němci s jedenácti góly, Španělé dali o gólů stejně - včetně branek z pátečního utkání.

Němci hned v prvním zápase smetli Skotsko 5:1. V zápase navíc dali všechny branky, do statistik střelců se totiž nechtěně zapsal vlastním gólem i obránce Antonio Rüdiger.

Tabulka zachycuje stav ještě před utkáním Německo - Španělsko:

Španělé zase vévodí tabulce týmů, které nejvíce střílí. Na soupeřovu branku poslali 84 míčů, mezi tři tyče mířilo 29 z nich. Němci mají o 13 střel méně, u těch na branku ale ztrácí jen jednu.

Mezi jednotlivými kategoriemi si můžete překlikávat na ovládacím prvku v horní části grafiky.

Oba celky pak vedou v přesnosti přihrávek. Německý pas najde svůj cíl v 92,3 % případů, Španělé mají úspěšnost 91 %.

Očekávaný zápas ale nabídl také souboj fotbalových generací. Na obou stranách hřiště naskočí jak pozdní třicátníci, tak čerství dvacátníci.

V řadách domácího týmu je nejstarším hráčem brankářská jednička Manuel Neuer. Osmatřicetiletý gólman Bayernu Mnichov odehrál svůj 124. reprezentační zápas. Více startů si připsal jen jeho parťák z bavorského velkoklubu Thomas Müller, ten dres oblékne na mezinárodní úrovni po 131.

Přes stovku se dostal i Toni Kroos, pro něhož byl zápas posledním ve velké kariéře. Nejstarší Španěl – a zároveň nejstarší hráč ve výběru obou týmů – Jesús Navas nemá ani polovinu Kroosových reprezentačních startů. Nejvíce odehraných zápasů v reprezentaci má kapitán jihozápadního výběru Álvaro Morata.

Věkový průměr o rok a půl nižší, než má německý kádr, Španělům do značné míry zajišťuje nejmladší hráč jak turnaje, tak jeho historie, supertalent Lamine Yamal. Ten ve svých 16 letech v reprezentaci naskočil do 12. utkání. V nich zatím stihl dát dva góly, na aktuálním turnaji má zatím „pouze“ dvě asistence.

I za domácí nastupoval Jamal. Jednadvacetiletý Jamal Musiala, druhý nejmladší hráč Němců, dal na Euru ve čtyřech zápasech tři góly a přihrává s 92% úspěšností.

Podle serveru Transfermarkt mají na turnaji Španělé výběr v hodnotě 965,5 milionu eur, hodnota domácího kádru je o více než 134 milionů nižší. Hodnotnější hráče má Německo pouze v obraně.

Doporučované