Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Amatérismus, zlobí se čeští fanoušci kvůli lístkům na Euro. FAČR chyby odmítá

Foto: uslatar, Shutterstock.com

Na fotbalové Euro míří i desítky tisíc českých fandů, první zápas Češi odehrají v německém Lipsku.

Čeští fotbalisté vstupují zápasem proti Portugalsku do mistrovství Evropy. Lístky na černém trhu stojí desetitisíce korun. Fandové spílají svazové „losovačce“. FAČR při kontrole distribuce vstupenek „zásadní pochybení“ nezjistila.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Až český národní tým v úterý vyběhne na trávník proti Portugalsku, přímo na stadionu v Lipsku jej požene přes deset tisíc fanoušků. Desítky tisíc dalších se o zážitek na stadionu snažily marně. Stěžují si na Fotbalovou asociaci ČR (FAČR), že nezvládla distribuci unikátních kódů na nákup lístků. Svaz kritiku odmítá.

Problém vybublal už loni v prosinci, kdy domácí svaz organizoval losování, na startu Eura se však projevuje naplno. Na inzertních webech se to hemží nabídkami předražených lístků. „Prodám dvě vstupenky vedle sebe na zápas ČR–Portugalsko… Platí do smazání! 15 500 Kč za kus,“ nabízí jeden z inzerentů na serveru Bazos.cz.

Euro 2024

Již 17. mistrovství Evropy ve fotbale probíhá od 14. června do 14. července 2024 v Německu. Euro můžete sledovat také na Sport.cz.

Euro pořádá evropská federace UEFA. Oficiální prodejní cena vstupenek na zápasy ve skupinách přitom začínala na 30 eurech (v přepočtu asi 750 korun). Překupníci si žádají i dvacetinásobek.

Na podvodné nabídky upozorňují také policisté. Třeba středočeští policisté před pár dny zahájili trestní řízení s 35letým mužem, který nabízel dva lístky za 5600 korun. „Prodejce požadoval zaslání platby předem, s čímž poškozený souhlasil a za vstupenky zaplatil. V ten okamžik pak přestal být prodejce kontaktní, nicméně nabízí vstupenky na fotbal zvesela dál,“ informovala středočeská policejní mluvčí Michaela Richterová.

Fandové spílají národnímu svazu, že podle nich podcenil distribuci unikátních kódů pro zisk vstupenek. FAČR obdržela v první fázi od evropské federace pro své příznivce speciální hesla na deset tisíc lístků. Rozdělovala 2500 kódů, šťastlivec tak získal právo až na čtyři vstupenky.

Vítěze určilo prosincové losování. K účasti stačilo vyplnit jméno, e-mail a kraj. Žádné identifikační údaje v klíčové fázi nebyly potřeba.

„Kdyby FAČR nedělala losovačku, mohli jet fanoušci, které zápasy opravdu zajímají. Ne že se dostali k lístkům lidé, kteří ani nevědí, jestli se fotbal hraje s míčem, nebo s pukem. Jen se chtějí obohatit na úkor poctivých fanoušků,“ kritizoval pro Seznam Zprávy formu rozdělení vstupenek fanoušek Jan Carda.

Vadila i Jiřímu Hrdličkovi, který pracuje v oboru IT. „Ohromný průšvih. Ze strany FAČR prostě amatérismus,“ namítal fanoušek z Pardubic.

„Samozřejmě nedá se zabránit, aby člověk oslovil celou svou rodinu a mnoho kamarádů, ať se zapojí. Na to má každý právo. Ale systém nebyl vůbec imunní vůči tomu, aby si někdo vygeneroval na doméně spoustu e-mailů a automatizoval přihlášky přes robota. Lidé z FAČR sice tvrdí, že něco vyřadili, ale pořád bylo žádostí tolik,“ namítl Hrdlička.

Asociace ve vyjádření pro Seznam Zprávy uvedla, že se do losování zapojilo přes 150 tisíc zájemců, a formu distribuce hájí. „Proces ze strany FAČR prověřovala Revizní a kontrolní komise FAČR, která na nedávné Valné hromadě FAČR konstatovala, že nezjistila žádné zásadní pochybení,“ sdělil mluvčí asociace Petr Šedivý. Podotkl, že výhradním prodejcem lístků je evropská federace UEFA.

Nicméně způsob distribuce si určily jednotlivé národní svazy. „Podobnou cestou distribuce kódů potřebných k nákupu vstupenek jako FAČR se vydala většina asociací, které se na evropský šampionát probojovaly, byť se jednotlivé systémy v detailech samozřejmě lišily,“ řekl Šedivý.

Mnoho fandů však ujištění FAČR neuklidnilo. „Podle mě šly lístky na sponzory a kamarády kamarádů. Neznám nikoho, koho ‚vylosovali‘. Taková karlovarská losovačka,“ odkázal v ironii fanoušek Michal Škoda na zmanipulovanou soutěž na výstavbu arény v Karlových Varech z roku 2006.

Šedivý namítl, že asociace udělala maximum, aby „zamezila pokusům o registraci například prostřednictvím internetových botů a byla schopná databázi pomocí dostupných nástrojů pročistit“. Připomněl, že v další fázi UEFA při nákupu lístků v oficiální aplikaci požadovala také osobní údaje.

Podvodný prodej lístků provázel také letošní hokejové MS v Praze. Policisté řešili stovky případů.

Fotbalová asociace varuje před pořizováním vstupenek jinou než oficiální cestou. „Případy, kdy se vstupenky dostanou na alternativní trhy, se bohužel stávají u každé větší sportovní nebo kulturní akce, zdaleka nejde jen o fotbal a území Česka. A to navzdory všem opatřením,“ dodal Šedivý.

Doporučované