Hlavní obsah

Napínavé až do konce: Fotbalová Boleslav srovnala, Plzeň slaví výhru

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

aktualizováno •

V obou zápasech se na gól čekalo. Boleslavští fotbalisté vsítili v 65. minutě, následně si však nechali utkání otočit a vyrovnali až v nastavení. Viktoria Plzeň čekala na gól ještě déle, ale v 96. minutě nakonec urvala výhru.

Článek

Fotbalisté Mladé Boleslavi remizovali v prvním zápase play off Konferenční ligy s maďarským vicemistrem Paksi FC. Utkání v domácí Lokotrans aréně skončilo 2:2.

Branky padaly až v poslední třetině zápasu. Po vlastním gólu obránce Akose Kinyika z 65. minuty vedl středočeský celek. O čtvrt hodiny později ale skóroval Daniel Bode a o dalších pět minut později i Kristof Papp.

Zástupce českého fotbalu ovšem vyrovnal v samotném závěru –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ v sedmé minutě nastavení dostal míč přes brankovou čáru útočník Boleslavi Tomáš Ladra. Ještě předtím byl ze hřiště po druhé žluté kartě vyloučen obránce maďarského celku Bence Lenzser.

Mladá Boleslav je posledním českým celkem, který v Konferenční lize hraje, minulý týden totiž po penaltovém rozstřelu, který zakončil vyrovnané dvojutkání s Kodaní, vypadnul ostravský Baník. Pokud si boleslavští chtějí zahrát základní část kvalitativně třetí kontinentální soutěže, budou muset uspět –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ to znamená vyhrát alespoň v prodloužení či po penaltách –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ příští čtvrtek v Maďarsku.

Pokud by se tak stalo, český fotbal by mohl mít v evropských pohárech hned čtyři zástupce. Boleslav se v základní skupině některého z evropských pohárů představila naposledy na podzim v roce 2007, před 17 lety. „Chceme to dokopat do základní skupiny, což by byl velký úspěch. Vždycky jsem si přál hrát podobné zápasy. Věřím, že to společně zvládneme,“ prohlásil před zápasem obránce Dominik Kostka pro sesterský web Seznam Zpráv Sport.cz.

Plzeň slaví skotský „vlastňák“

Další tři týmy mají účast již jistou. Týká se to obou pražských „S“, která již odehrála svá utkání v závěrečném předkole Ligy mistrů, a Plzně, která ve čtvrtek večer hrála svůj úvodní zápas ve stejné fázi Evropské ligy v Doosan aréně proti skotským Hearts. Díky vlastnímu gólu Skotů vyhrála 1:0.

I v nejčernějším scénáři, kdy by ani jeden z nich nedotáhnul dvojutkání do vítězného konce, se všechny tyto týmy základních skupin budou účastnit –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ vždy ovšem „pouze“ o úroveň níže.

Co znamená hrát „o úroveň niže“ vyjádřeno finančně:

Černému scénáři je navíc daleko pražská Sparta, která ve středu porazila Malmö 2:0, a po čtvrtku i plzeňská Viktoria. Ve Štruncových sadech se jí dlouho nedařilo vsítit, skotský gólman Craig Gordon držel svůj tým na bezgólovém stavu celou základní hrací dobu. Poté ale kapituloval. V šesté minutě nastavení se radovali Západočeši, vlastním gólem jim pomohl střídající hráč Daniel Oyegoke.

Loni viktoriáni hráli čtvrtfinále Konferenční ligy, jejíž základní skupinu jako jediní zvládli bez ztráty bodu. Letos se přiblížili účasti v základní skupině Evropské ligy, do Edinburghu si příští týden přivezou jednogólový náskok. Pokud jej uhájí, vrátí se do základní skupiny druhé nejvyšší evropské klubové soutěže po dlouhých sedmi letech, naposledy ji hráli na podzim 2017. Mezitím Plzeň byla dvakrát v základní skupině Ligy mistrů a loni i Konferenční ligy.

Doplnili jsme výsledek utkání Plzeň–Hearts.

Doporučované