Hlavní obsah

Baník prodal na zápas se Slavií přes 12 tisíc vstupenek. Jenže hrozí povodně

Foto: Profimedia.cz

Baník očekává na zápas se Slavií plný dům, včetně příjezdu stovek příznivců červenobílých. Ale do utkání může promluvit počasí.

aktualizováno •

Fotbalová liga kvůli nepříznivé předpovědi počasí zápasy ještě neodkládá. Informovat o tom ale chce případně dopředu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vedení tuzemské fotbalové ligy sleduje s napětím předpověď počasí a to, zda se naplní varování meteorologů před povodněmi. Žádný zápas se zatím neruší, tedy ani hit víkendu sobotní utkání Baník–Slavia, ačkoliv prognóza říká, že právě na východě Česka spadne nejvíce srážek.

V nadcházejících třech dnech má spadnout někde až 300 litrů vody na metr čtvereční, hlavně v Jeseníkách a Beskydech. Očekávají se nejhorší záplavy od katastrofy v roce 1997. „Vzhledem k nepříznivé předpovědi počasí pro následující dny a očekávaným silným dešťům bude ze strany Ligové fotbalové asociace probíhat pečlivé monitorování situace a zástupci LFA také budou v pravidelném kontaktu s kluby Chance Ligy i Chance Národní Ligy. V případě nutnosti odložení zápasů bude LFA veřejnost s předstihem informovat,“ uvedla Ligová fotbalová asociace (LFA) na síti X.

Největší tahák kola se má hrát v sobotu od 16 hodin. Baník do čtvrtka prodal 12 500 vstupenek, avšak zda se bude skutečně hrát, zůstává nejisté vzhledem k tomu, že v regionu se čekají nejvydatnější srážky.

„Sledujeme předpověď počasí, ale záležet bude hodně na tom, nakolik se nakonec vyplní a jak přesná bude. Trávník je schopen absorbovat větší množství vody, ale pokud by extrémní srážky o avizovaných úhrnech opravdu trvaly několik dnů a nejintenzivnější by byly právě v sobotu, jak naznačují aktuální data z radarů, pravděpodobně by to mohlo působit problémy s nasycením půdy,“ uvedl tiskový mluvčí Baníku Marek Lorenc. „Jsme v kontaktu s vedením LFA, která situaci na jednotlivých stadionech monitoruje,“ dodal s tím, že o případném odložení chce mít klub jasno nejpozději 24 hodin před zápasem.

Jak Sparta?

Obdobně se chystají na zápas na Spartě, která přivítá v sobotu od 19 hodin Karvinou. „Uvědomujeme si, že nemalá část fanoušků jezdí na zápasy Sparty z větších vzdáleností a někteří z nich tak tráví při cestě na stadion i několik hodin. Případné odložení duelu s Karvinou je ve finále rozhodnutím řídícího orgánu soutěže, potažmo delegáta s hlavním rozhodčím na místě,“ řekl tiskový mluvčí Sparty Pavel Jína.

Technický úsek Sparty připravuje hřiště i s ohledem na deště, tento týden tak zařadil do údržby celkovou aerifikaci trávníku, která by měla pomoci s lepší propustností. „Žádnou další speciální přípravu hrací plochy kluboví trávníkáři nechystají. Hodnocení hrací plochy delegáta UEFA při posledním domácím utkání s Malmö bylo velmi příznivé,“ doplnil Jína. „Před sezonou 2022/23 prošla hrací plocha komplexní rekonstrukcí. Kromě instalace nového travního koberce proběhla rovněž výměna podloží do hloubky 30 centimetrů, a to včetně vodopropustné vrstvy pod substrátem. Tyto změny zajišťují ještě lepší odvod vody z travnatého koberce.“

Další sobotní zápasy hostí Plzeň, Pardubice, Mladá Boleslav, v neděli pak Dukla Praha, Bohemians a Jablonec.

Doporučované