Hlavní obsah

Anglie ani Německo nevyšly. Teď Král zkouší restart kariéry ve španělské lize

Foto: Profimedia.cz

Alex Král má už za sebou dva zápasy v Espanyolu Barcelona, kde je na hostování.

Český reprezentant Alex Král hledá pevné místo, kde by oživil svoji kariéru. Nyní sází na španělský Espanyol Barcelona, kam odešel na hostování.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Restartovat kariéru po rychlé sérii přestupů a hostování v nejvyšší španělské soutěži se zdá být od Alexe Krále odvážný, až nereálný plán. Většinou si hráč v takové situaci vybere méně náročnou štaci. Český záložník se však této výzvy nebojí. „Bude to mít těžké,“ zvažuje jeho možnosti Radek Bejbl, vicemistr Evropy 1996.

Předem ho však v žádném případě nezatracuje. „Nevím, jestli měl i jiné nabídky, z jiných zemí, ale má vlastnosti, které se do La Ligy hodí,“ prohlašuje znalec španělského fotbalu, jenž čtyři roky (1996–2000) nastupoval za slavné Atlético Madrid.

Odpovědný a disciplinovaný

Vlasatý bojovník nabízí něco, co mnohým španělským klubům chybí. „Odpovědnost a disciplínu,“ odkrývá ceněné přednosti Bejbl. „Španělský fotbal je založený na ofenzívě, i hráči, kteří mají v popisu víc defenzivu, to tak vnímají a chovají se podle toho,“ rozkrývá fotbalista, jenž v nejvyšší tamní soutěži nasbíral 105 zápasů a vstřelil dva góly.

Obranných typů je proto nedostatek, vlastně úzkoprofilové zboží. „To bude výhoda i pro Láďu Krejčího,“ připomíná Bejbl dalšího českého legionáře, který ze Sparty Praha zamířil do jiného katalánského klubu, Girona FC.

Krále navíc dobře zná i osobně. „Když jsem působil v roli patrona u úspěšného výběru do 19 let, který vedl můj spoluhráč ze Slavie a nároďáku Honza Suchopárek, byl Alex v mužstvu výraznou osobností a charakterově v pořádku,“ říká o krajanovi.

Česká devatenáctka se v roce 2017 na mistrovství Evropy v Gruzii probojovala do semifinále (v základní skupině postupovala ze druhého místa za finalistou Portugalskem), kde padla až gólem v nastavení s Anglií, která se stala šampionem. „Alex patřil mezi opory,“ opakuje Bejbl.

I proto se o něj ve španělské lize nebojí. „Už by potřeboval najít pevné místo, získat sebedůvěru, i když ta mu nikdy moc nechyběla. Chodit ale každý rok někam jinam není nejlepší,“ přemítá Bejbl. „Věřím mu, že to v Espanyolu dokáže,“ přeje Královi, aby se hostování proměnilo v přestup.

Debut se vydařil

Český legionář nastoupil v dresu nováčka RDC Espanyol hned v úvodním střetnutí nového ročníku na půdě Realu Valladolid. Ne v základní sestavě, v 57. minutě vystřídal o dva roky mladšího člena španělských mládežnických výběrů Pol Lozana. „Hned jsem mu k výkonu pogratuloval,“ prozrazuje Miroslav Jíra, že si debut svého bývalého svěřence – vedl ho ve starších žácích a mladším dorostu ve Slavii Praha – nenechal ujít.

Sledoval ho pečlivě. „Líbil se mi,“ vyvrací Jíra, že nešlo o pouhou diplomatickou lichotku s cílem povzbudit ho do dalších duelů. „Vnesl do týmu energii, bojovnost, zanícení,“ poukazuje na vlastnosti, o nichž mluvil s uznáním i český internacionál Bejbl.

Z nejtěsnější prohry 0:1 byl debutant zdrcený. „Bylo na Alexovi patrné, jak mu vadí, že mužstvo nezískalo ani bod, i když na obdrženém rozhodujícím gólu nenese žádnou vinu,“ poukazuje Jíra na fakt, že Raúl Moro skóroval ve 23. minutě, kdy Král seděl na lavičce náhradníků. „Věřím, že si trenér Alexova přínosu všiml a dá mu větší prostor,“ vyzývá kolegu Manolo Gonzálese.

Na gratulaci Král okamžitě odpověděl. „Poděkoval za podporu, že si toho moc váží,“ rozkryl Jíra obsah SMS. Zná ho nejen od mládežnických let, přátelí se i s jeho otcem Tomášem. „Chodíme spolu na zápasy Slavie do Edenu,“ doznává, že má informace přímo z první ruky.

V druhém kole odehrál Král proti Realu Sociedad celý zápas. Espanyol ale doma prohrál 0:1.

Pohled od Pyrenejí

Příchodu účastníka Eura 2021 – nastoupil kromě čtvrtfinále s Dánskem do všech zápasů, byť v roli střídajícího – si povšiml i španělský tisk. „Je to hodně zajímavý hráč, nejen svou vizáží,“ nepřehlíží Královy dlouhé husté vlnité vlasy Juan Castro, renomovaný fotbalový novinář deníku Marca. „Energie z něj přímo vyzařuje,“ potvrzuje slova ostatních.

A Espanyol Barcelona je podle něj dobrá volba v kariérním posunu. „Klub je dobře vedený, zabezpečený, má krásný zrekonstruovaný stadion pro 40 tisíc lidí a věrné fanoušky,“ odkrývá Castro zázemí.

Životní zápas – fotbalový speciál Seznam Zpráv

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Životní zápas

Během fotbalového mistrovství Evropy v Německu jsme připomenuli některé naprosto výjimečné výkony českých a československých fotbalistů, které se na evropských šampionátech zapsaly do historie nejen našeho fotbalu. Hráčů, kteří prožili v národním dresu zcela výjimečný den, na který se nedá do smrti zapomenout, je spousta. My ve speciálu Životní zápas připomněli ty notoricky známé, ale i ty už poněkud pozapomenuté.

Silné ambice neskrývá ani na hřišti. „Trenér Gonzáles buduje velice kvalitní tým, který zraje už několik let. Opírá se o široký kádr, kde vedle zkušených dostanou prostor i mladí,“ rozebírá Castro. „Král by si v něm mohl vydobýt pevnou pozici,“ domnívá se i on, že by se hostování z německého klubu mohlo překlenout v přestup.

Podle odborného portálu transfermarkt.com má Král nyní cenu pěti milionů eur (asi 125 milionů korun).

Dříče lákají nové kraje

Košický rodák (matka pochází ze Slovenska) se s osudem rozhodně popere. „Je to velký dříč a poctivec,“ pronáší o něm Jíra. „Nic neošidí, pořád se chce zlepšovat, jeho přístup k tréninku a dalším povinnostem je příkladný,“ dodává.

Navíc mu nevadí ani změna prostředí. „Nové kraje ho přímo lákají,“ poodhaluje Jíra jeho životní postoj. „Rád poznává nové lidi, nová prostředí, různé kultury. A také se učí cizí jazyky. Angličtinu má perfektní, neobávám se, že by si neporadil s poměrně lehčí španělštinou. Ví dobře, jak je důležité, aby se hráč domluvil s ostatními na hřišti i v kabině. Už při debutu proti Valladolidu jsem pozoroval, jak s kolegy komunikuje,“ chválí bývalého svěřence.

Cílevědomost k němu neodmyslitelně patří. „Alex rád přijímá nové výzvy. A silná španělská La Liga mezi ně rozhodně patří,“ zdůrazňuje Jíra. „On to zvládne,“ nepochybuje.

Návrat do reprezentace

Najít si pevnou pozici, nastupovat pravidelně v silné soutěži, stát se oporou týmu. Základní předpoklad pro návrat do reprezentace, v níž se Král naposledy objevil v listopadu loňského roku při potvrzení postupu na letošní mistrovství Evropy v Německu ve vítězném utkání s Moldavskem (3:0) v Olomouci.

V 58. minutě střídal v záloze Michala Sadílka.

To bylo ještě za trenéra Jaroslava Šilhavého, jeho následovník Ivan Hašek zařadil Krále při nominaci na závěrečný turnaj evropského šampionátu jen mezi náhradníky. Když se právě Sadílek na kempu v Rakousku zranil, nepovolal kouč reprezentačního týmu Krále, ale sáhl po slávistovi Petru Ševčíkovi.

Když ovšem Hašek tým přebíral, jasně prohlásil, že buduje tým už s ohledem na kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2026, na největším fotbalovém svátku planety český výběr už chybí dvacet let.

V osmadvaceti letech bude Král v ideálním věku. Musí se však prosadit v klubu. Nyní to zkouší v katalánském Espanyolu Barcelona.

Doporučované