Hlavní obsah

Čeští parasportovci obhajují osm medailí. V Paříži mají nově i psychology

Foto: Český paralympijský výbor, Seznam Zprávy

David Drahonínský je v lukostřelbě dvojnásobným paralympijským šampionem.

Na paralympiádě v Paříži, která začíná ve středu, má česká výprava 32 sportovců, o čtyři více než v Tokiu. A pomýšlí na deset medailí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kromě realizačního a medicínského týmu budou mít čeští sportovci na paralympiádě v Paříži poprvé k dispozici i dva zkušené sportovní psychology. Pomoct jim mají k co nejlepšímu nastavení mysli pro špičkové výkony pod tlakem. Ideálně k medailím. Z minulých her v Tokiu jich přivezli osm –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dvě zlata, tři stříbra a tři bronzy.

„Pokud bychom získali deset medailí, bylo by to pro naši výpravu výborné,“ říká Roman Suda, sportovní ředitel a první místopředseda Českého paralympijského výboru.

Stejně jako Martin Doktor, šéf české výpravy na hrách v Paříži, jež předcházely paralympiádě, také Suda nerad spekuluje o medailových vyhlídkách. Ovšem příznivý je zvyšující se počet parasportovců ve Francii –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ oproti Tokiu se jich kvalifikovalo o pět více, tedy třicet tři. Bohužel stolní tenista Martin Zvolánek se musel kvůli zdravotním komplikacím účasti vzdát, takže Česko bude reprezentovat třicet dva parasportovců.

„Za ten počet jsme strašně rádi, protože od roku 2004 jsme zaznamenávali úbytek. Prokazuje se, že máme kvalitní sportovce a pokud se podaří od sportovních svazů a z paralympijského výboru zajistit cílenou podporu, tak sportovci mají šanci se kvalifikovat na nejprestižnější sportovní akci, kde bude soutěži 4400 nejlepší parasportovců na světě,“ těší Sudu.

V podpoře parasportovců ještě vnímá rezervy, avšak současný systém chválí. „Je to strašně složitý proces. Jde hlavně o to, aby byl nastavený systém a ten jsme za posledních dvacet let úplně dobře nastavený neměli. Podařilo se nám ale ten systém najít –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ obecně nejlepší je to, že je braný jako jeden sport pro všechny, který má nějaké disciplíny a specifikace. Parasport je toho součástí, není samostatný, co se týče financování, tak sportovních federací. Inkluzi ve sportu jsem nastartovali ve větší míře a začíná se to dařit. Ale není to proces na jeden dva roky,“ zdůrazní.

„V jednotlivých svazech se musí nastavit infrastruktura pro podporu parasportovců a my se jim s tím snažíme pomáhat. Některé svazy jsou tradiční, jsou tady devadesát let a více a parasport mezi sebe velice rády přijaly, ale neměly nastavenou infrastrukturu. Podpora ze sportovních svazů je v rámci jejich možností,“ domnívá se.

Drahonínský, světová extratřída

Her v Paříži se účastní všech osm parasportovců, kteří budou obhajovat cenné kovy z Tokia –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Adam Peška (boccia, zlato), Arnošt Petráček (plavání, stříbro), Anna Luxová (atletika, bronz), Aleš Kisý (atletika, bronz), Jiří Suchánek a Petr Svatoš (družstvo stolních tenistů, bronz) a David Drahonínský (lukostřelba, zlato, stříbro) s Šárkou Musilovou (lukostřelba, stříbro).

„Vnímáme to zevnitř a víme, jak těžká cesta je k medailím, jak někdy rozhoduje drobnost,“ upozorňuje Suda, že prognózy jsou ve sportu jedna věc a realita druhá. „Myslím si, že potenciál českého týmu je teď opravdu velký, ale musí se všechno sejít v konkrétní den a hodinu. Máme skvělé sportovce. Věřím, že se nám podaří zvyšovat nejen počet sportovců na hrách, ale i medailí.“

Třebaže nechce na sportovce přenášet před středečním startem tlak, jedno jméno zvyklé na medailový sběr zmíní –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dvojnásobného paralympijského šampiona v lukostřelbě Davida Drahonínského. „Jsou sportovci, kteří jedou už na několikátou paralympiádu a na všech se jim podařilo získat cenný kov. Konkurence se každý rok mění. Vývoj je obrovský. Nechceme sportovce dostávat pod tlak, ale David Drahonínský je světová extratřída, sám od sebe očekává, že by medaile měla přijít. Nejlépe ví, jak těžká cesta k tomu bude.“

Dvaačtyřicetiletý lukostřelec v rozhovoru pro Seznam Zprávy nejvyšší ambice potvrdil. „Rád bych si rozšířil sbírku medailí. Mám šanci bojovat ve dvou kategoriích –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ v jednotlivcích a v mixu s kolegyní. Z posledního mistrovství světa jsem si odvezl z každé soutěže medaili, tak bych na to rád navázal. Je mi jasné, že soupeři také trénují a nespí. Vím, že tam odjedu s tím, že jsem udělal maximum pro to, abych to zvládl a potěšil své fanoušky,“ řekl. „Na finálových závodech je to z devadesáti procent o hlavě. Doufám, že hlavu naladím tak dobře, abych to zvládl a popral se s těmi patnácti šípy v každém zápase nejlépe ze všech.“

O medaili sní ovšem i další, například cyklisté, ale i nováčci na hrách. Teprve šestnáctiletý nevidomý plavec David Kratochvíl je mistrem světa a držitelem dvou světových rekordů. „Ale budu maximálně spokojený s umístěním do šestého místa,“ podotýká.

Foto: Český paralympijský výbor, Seznam Zprávy

Šestnáctiletý nevidomý plavec David Kratochvíl je světovým šampionem.

„Jsem rád, že máme ve výpravě poměrně velký počet sportovců, kteří jedou na první hry, ale už jsou světoví šampioni,“ hřeje Sudu. „Budeme věřit, že se jim všechno sejde. Jejich výkonnost je potvrzena, pokud zvládnou tlak, který hraje na paralympiádě velkou roli, protože tam jsou plné stadiony, což mnohdy v parasportu nebývá ani na světových šampionátech, tak by medaile mohli přivést i sportovci, kteří mají na paralympijských hrách debut. Věříme, že se to podaří.

Organizace paralympiády je z hlediska bezbariérovosti logisticky velmi náročnou akcí, avšak výhodou pro evropské týmy je blízkost. „A také máme obrovskou výhodu, že sportovci na olympiádě nám otestují zázemí a logistiku. Chyby se během olympijských her vychytají a na paralympiádě vše funguje bez potíží. Ostré přípravy trvají více než rok,“ dodává Suda." Paralympiádu máme za humny, stačí nám běžné linkové lety, kterých je hodně a řešíme jen přednostní odbavování. Dá se očekávat i větší skupina fanoušků z Česka."

Těšit se mohou nejen na výkony sportovců se silnými životními příběhy, ale také na unikátní sportoviště. „Tím je Paříž specifická,“ kývne Suda. „Ať už atletika nebo plavání, kde máme sedm reprezentantů, mají krásné areály.“

Sám vypíchne také atraktivitu sportů, kde české zastoupení chybí: „Basketbal a ragby vozíčkářů jsou velmi oblíbené.“

Související témata:

Doporučované