Hlavní obsah

Spor o účtenkovou loterii. Místo milionových výher pro zákazníky žádají firmy slevy pro podnikatele

Duel Seznam Zpráv o účtenkové loterii.

 

Reklama

Začátkem října má podle plánu Ministerstva financí odstartovat účtenková loterie. Jako výhru měsíčně slibuje milion korun nebo auto. Loterie má motivovat lidi k tomu, aby pomohli státu s kontrolou EET. Jak je zatím takzvaná Účtenkovka připravená?

Článek

Pravicová opozice účtenkovou loterii od začátku kritizuje. Podle ní bude motivovat zákazníky k udavačství a lidé si vlastně výhry zaplatí z vlastní kapsy.

Je tedy Účtenkovka taková výhra? A bude o ni vůbec zájem?

Tématu se věnuje dnešní Duel. Pozvali jsme náměstkyni ministra financí Alenu Schillerovou a ředitele odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory Ladislava Minčiče.

Milion nebo auto

Podle Ministerstva financí je cílem účtenkové loterie motivovat zákazníky k tomu, aby si od obchodníka přebírali účtenky. Jako odměnu jim za to pak slibuje možnost výhry v podobě automobilu nebo milionu korun. První slosování stát chystá na 15. listopadu. Do hry bude možné přihlásit pouze účtenky přes mobilní aplikaci nebo webové formuláře. Počet přihlášených účtenek je pak neomezený, od jednoho obchodníka lze z účtenek vystavených v jeden den registrovat pouze jednu.

Na kolik vyjde loterie pod taktovkou státu?

Podle Ministerstva financí stát zaplatí za komplexní zajištění loterie 12 393 420 korun bez DPH. Mezi výherce pak resort rozdělí nejvýše 65 milionů korun.

Podle Hospodářské komory by stát měl ceny spíše dát prodejcům

Přestože Hospodářská komora nemá s EET problém, účtenkovou loterii považuje za kontroverzní nápad. „Budí vždy pozornost a ostražitost vstup státu na jakýkoliv trh. V určité míře totiž bude stát nepochybně konkurovat soukromé nabídce ze strany loterního průmyslu. Navíc je zde neopominutelný morální hazard, kdy je na jedné straně přísná obecná regulace konkrétního odvětví odůvodňována jeho společenskou problematičností, což na druhé straně státu nebrání, aby si sám s neřestí zadal,“ argumentuje Ladislav Minčič. Podle něj komora navrhovala, aby výhry stát adresoval spíše výhercům jako motivaci k dobrovolnému plnění evidenčních a vůbec daňových povinností. Vítěz loterie by pak mohl dostat slevu na dani.

Obchodníci musí již půl roku evidovat tržby

Elektronická evidence tržeb začala platit před půl rokem pro firmy a podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Ještě předtím v prosinci si musely elektronickou pokladnu pořídit restaurace a hotely. Finanční správa přitom za devět měsíců fungování EET provedla 55 624 kontrol a uložila po nich 1688 pokut za 15 milionů korun. Správa zároveň od spuštění systému uzavřela kvůli neplnění EET osm provozoven, dvě již ale obnovily činnost.

Do elektronické evidence tržeb je zapojeno dosud zhruba 155 000 podnikatelů, kteří zaevidovali už přes 2,5 miliardy tržeb.

Reklama

Doporučované