Hlavní obsah

Spor o kotle. Kdo vám nově bude mluvit do toho, co smíte spálit?

Zahradník vs. Fialová: Kdo bude kontrolovat, čím topíte v kotlích? Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Obce zřejmě nově dostanou pravomoc zakázat lidem spalování určitých paliv v kotlích. Počítá s tím novela zákona o ochraně ovzduší, kterou v týdnu schválili poslanci a k posouzení ji teď posílají senátorům. Předloha také prodlužuje lhůtu pro revizi kotlů ze dvou na tři roky a slibuje, že už celá procedura nebude mít zásadní dopad na naše peněženky. ODS se do návrhu marně snažila předložit ustanovení, aby se úředníci museli na kontrolu kotlů předem písemně ohlásit.

Článek

Čím a v jakém kotli budeme tedy topit? A kdo to všechno zkontroluje?

V Duelu diskutují poslankyně za hnutí ANO Eva Fialová a zákonodárce z ODS Jan Zahradník.

Za to, aby se úředníci museli na kontrolu kotlů předem ohlásit, bojoval poslanec ODS Jan Zahradník. „Proč musí být v našem zákoně taková drakonická možnost vstoupit bez souhlasu občana do jeho obydlí. Dokud nenastanou podmínky, které by možná mohly i třeba ospravedlnit na první pohled to vniknutí, tak prostě budeme klidní, nebudeme stíhat. Kdo má čisté svědomí, kdo tam nic takového nedělá, nepálí, nemusí se ničeho bát. To je velmi nebezpečné,“ hájil svůj návrh Zahradník.

Proti ale byla většina poslanců. Zpravodajka návrhu Eva Fialová z hnutí ANO pro změnu neviděla žádný důvod. „Ač rozumím důvodům, z jakých ho předkládá, chci upozornit na to, že Ústavní soud posuzoval, zda dochází k ohrožení domovní svobody, a dospěl k závěru, že tomu tak není. Stávající znění zákona skutečně vedlo k prevenci a výchovnému efektu. Zkušenosti ukazují, že k samotné kontrole nedošlo v 99 procentech všech oznámení, kdy postačila první výzva zaslaná odborem životního prostředí s rozšířenou působností. Vzhledem k tomu, že nedochází ke zneužívání, není tedy důvod stávající znění zákona měnit,“ shrnula své stanovisko Fialová.

Reklama

Doporučované