Hlavní obsah

Someliér roku radí: Pozor při otevírání. V lahvi je dvojnásobný tlak než v kole auta

Plzeňský someliér David Král doporučuje dopřát požitek ze sektu všem chuťovým pohárkům na jazyku.

Obliba sektů v Česku v posledních letech roste, což podle výrobců znamená, že se lidem daří dobře. Nyní je průměrná spotřeba necelé dvě lahve sektu na člověka za rok. Lidé u nás preferují, na rozdíl od většiny okolních zemí, variantu demi sec, polosuchou.

Článek

Dvojnásobný someliér roku David Král by ale alespoň pro silvestrovský večer doporučoval variantu brut, suchou. A to kvůli množství zbytkového cukru, který druhý den po probuzení může způsobovat nepříjemné bolení hlavy.

„Doporučuji lahev řádně vychladit, v domácích podmínkách v ledničce,” radí David Král a dodává, že ideální je mít sekt nachlazený na 3 až 4 stupně.

Při otevírání by podle Krále neměl člověk zapomínat na obezřetnost. V lahvi je tlak dvojnásobný v porovnání s kolem u auta. „Lahev by se měla otevírat postupně v poloze 45 stupňů, protože v té se tlak nejlépe rozloží,” vysvětluje Král.

Doporučované