Hlavní obsah

Sny dokážou zatočit s naší psychikou. Zdají se každému, každou noc, i když o tom neví

Sny dokážou zatočit s naší psychikou. Proč se nám zdají?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sny ovlivňují lidskou psychiku více, než si mnozí chtějí připustit. Třeba noční můry, které nás mohou doslova rozhodit, nebo živé sny, které nejdou vyhnat z hlavy. A ani to prý nemáme dělat. Podle psychologů je třeba snům porozumět.

Článek

„Sen se zdá každému z nás, každou noc a dokonce několik snů, dva, tři, čtyři sny. To, že máme dojem, že nemáme sny, to je pouze zapomnění. V REM fázi, což je součást spánkového cyklu, bylo jednoznačně nalezeno a doloženo, že tam se tvoří sny,“ vysvětluje ředitel pražského Institutu aplikované psychoanalýzy Jiří Kocourek.

Sen si můžeme pamatovat ve chvíli, kdy se probudíme právě v této REM fázi. Sen je podle psychologů velkou součástí našeho života a je veliká chyba sny podceňovat. „Říkáme si, že jsou to hlouposti, ale není tomu tak. Snu bychom se měli snažit porozumět,“ dodává Jiří Kocourek. A o to se pokoušeli už naši předci.

Sen je totiž prý ve většině případů zašifrovaný. A právě výklady snů poskytují rozšifrování, co nám sen sděluje. Pokud máte pocit, že je váš sen jeden velký zmatek, je to proto, že málokdy si jsme schopni zapamatovat celý sen v kuse.

Ve videu nad článkem se o snech a jejich výkladu dozvíte další zajímavosti. A psycholog mimo jiné také prozradil, jak ovlivňuje naše psychika zdraví.

Rozhovor je součástí pořadu Rodinka, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 9:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované