Článek
Test jako vstupenka do restaurace od dnešního dne až na výjimky nestačí. Pocity restauratérů po servírování prvních obědů v nových podmínkách jsou jednoznačné: „Smutno a prázdno,“ shrnuje pondělí ve svém podniku majitel Café Louvre Sylvio Spohr.
Tržby za oběd dnes podle něj byly zhruba na 40 procentech „normálního“ stavu. „Je ale otázka, s čím mám tržby porovnávat. Ty podmínky se mění každých 14 dnů, co je normál už ani nevím,“ dodává Spohr.
Začíná to být fatální
Aktuálně je to další pokles o deset až 15 procent. To na první pohled není sice tak markantní úbytek, ale v součtu všech opatření, která už platila, to začíná být pro gastroscénu fatální.
Stejně pondělí hodnotí i další podniky. „Nařízení, které platí ode dneška, má opět dopad na další odliv zákazníků. Aktuálně je to další pokles o deset až 15 procent. To na první pohled není sice tak markantní úbytek, ale v součtu všech opatření, která už platila, to začíná být pro gastroscénu fatální,“ říká restauratér Václav Vojíř, provozovatel Bugsy´s baru, Bistra Špejle, Potrefené Husy Na Verandách a dalších gastroprovozů.
A nejde jen o obědy. „Dnes přišlo méně lidí. Je to ve vlnách. I kdybych nečetl zprávy, tak bych to poznal na návštěvnosti. S každým opatřením to prvních pár dní odnášíme. Po pár dnech se zákazníci zase vrací zpátky, ale opět do doby, než přijde další opatření. Tento obor dostává strašně zabrat. Nejde jen o majitele, ale především o zaměstnance. Žijí dlouhodobě v nejistotě a postupně se přesouvají do jiného sektoru. Opatření je také znatelné díky vzrůstající tendenci e-shopů oproti kavárnám,“ říká Jan Ševěček ze sítě cukráren IPPA Café.
V restauraci Červený Jelen v pondělí v poledne spadly tržby o deset procent oproti minulému týdnu. „Není to taková apokalypsa,“ hodnotí spolumajitel podniku Luboš Kastner. Podle všech oslovených je ale zatím předčasné hodnotit, pondělí totiž bývá tradičně nejslabší den a přesnější obrázek trhu přinesou až čísla za celý týden.
Už první omezení přinesla velký pokles
Už povinné kontroly bezinfekčnosti zavedené počátkem října přitom způsobily velký pokles v tržbách. Podle dat společnosti Dotykačka spadly restauracím, hospodám a kavárnám z týdne na týden tržby zhruba o 20 procent. Už tehdy se podniky obávaly, že další zpřísnění jejich tržby srazí na minimum.
Dnes jsme měli velmi málo objednávek obědů, které vozíme do firem.
Nejsou to jen neplatné testy – zákazníci chybí i kvůli tomu, že stále víc firem přechází na takzvaný home office. „Dnes jsme měli velmi málo objednávek obědů, které vozíme do firem. Je vidět, že ulice jsou prázdné a lidé v centru nejsou,“ dodává Spohr.
Home office a prázdné kanceláře mají ale na druhou stranu někde i příznivý efekt.
„Jednu restauraci máme na sídlišti – tam jsou dnes v poledne tržby vyšší – je vidět, že tady funguje home office efekt a lidé jsou víc doma a chodí tam, kde to mají nejblíž,“ říká restauratér Luboš Kastner.
Očkování nekontrolujeme
Zhruba 700 podniků, které se přihlásily k akci „Otevřeme Česko“ v pondělí ale žádnou změnu nevnímá a žádné očkovací certifikáty nekontroluje a kontrolovat ani nebude. Některé zcela veřejně, některé o tom ze strachu nahlas nemluví.
„Určitě nebudu porušovat zákon, budu se chovat jako řádný obchodník – tedy nebudu selektovat lidi, podle barvy kůže nebo podle toho, jestli jsou očkovaní, nebo neočkovaní,“ říká Jiří Janeček, majitel pivovaru Malý Janek a zakladatel protivládní iniciativy Chcípl PES.
„Dodržovat to ani nemůžeme. V případě, že nějaký podnik bude vyžadovat potvrzení nebo se pokusí diskriminovat zákazníky, doporučujeme, ať si to občan nechá dát písemně a potom se obrátí na právníka,“ dodává Janeček s tím, že i v minulosti jim soudy daly za pravdu. „Myslím si, že ta situace je pro nás příznivější než minule. Je tu předchozí zkušenost, i proto se našlo víc odvážlivců,“ dodává.