Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Slam poetry? Prostor pro cokoliv, ale musí to šlapat, říká český mistr

Na slam poetry (ve volném překladu údernou poesii) chodí tisíce lidí. Ondřej Hrabal vystupoval i na demonstracích na Letné.

Článek

Ondřej Hrabal je mistr republiky ve slam poetry z roku 2018, který v tomto roce žil střídavě ve Vídni, na Slovácku a ve Švýcarsku. Miluje Vídeň, děsí ho zavřené dveře a právě vydává básnickou sbírku Racci.

Dovolte otázku. Kdy jste naposledy četli poesii? A to opravdu tím způsobem, který čtení poesie vyžaduje, a vy jste v ní hledali ty nejniternější prožitky a emoce?

Nemusíte odpovídat. Zároveň pravdou je, že když nepočítáme literární recenzenty, vědce, vydavatele či samotné básníky, pak většina lidí čte poesii v době dětství a hlavně dospívání. A v pozdějším věku se k ní vrací spíše výjimečně.

Můj host Ondřej Hrabal je mladý, byť dospívání už má dávno za sebou. Je ročník 1995. A poesii nejen čte či poslouchá, ale také píše. A přednáší. Je představitelem žánru, který si v poslední době našel nečekanou popularitu. Věnuje se tzv. slam poetry.

Slameři jsou takovými rockovými hvězdami literárního světa. Jejich klání přitahují stovky, někdy i tisíce diváků. Jde o představení na pomezí umění, zábavné show a sportovního klání. Náhodně vybraní diváci vystupující hodnotí, a představení tak mají své vítěze i poražené. Ve slam poetry se dokonce konají republikové šampionáty a Ondřej Hrabal se stal v této disciplíně mistrem Česka.

Poesii však také píše a v těchto dnech mu vychází už druhá básnická sbírka Racci. Té první se prodalo na poměry žánru velmi slušných tisíc kusů. Racci by mohli být ještě úspěšnější, protože jsou působivou a zároveň velmi současnou knihou.

Samozřejmě jsme o ní s Ondřejem Hrabalem mluvili. A taky o tom, jestli se dá slam poetry dnes v Česku uživit.

Čím se tenhle žánr liší od stand-up comedy? Je těžší publikum rozesmát a rozplakat, anebo dojmout a šokovat? Jaké to bylo, prožít začátek pandemie ve Vídni? A proč ho toto město tak přitahuje? Poslechněte si celý díl v přehrávači v úvodu článku.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za 10 let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Doporučované