Hlavní obsah

Významné změny v dotačních programech: Je opravdu chytré stále ještě vyčkávat?

Foto: 81heat.cz

Díky dotaci z programu Nová zelená úsporám Light ve výši 70 000 Kč můžete získat solární ohřev vody za výhodnou cenu

Od června platí nové podmínky v programu Nová zelená úsporám Light. Stát se například rozhodl snížit dotaci na oblíbený solární ohřev vody z původních 90 000 Kč na 70 000 Kč.

Článek

Naopak nabízí možnost získat až 250 000 Kč na zateplení. „Snažíme se reagovat na změny v dotacích stejně jako na potřeby trhu i klientů. Proto jsme pro zájemce připravili speciální nabídku pořídit si solární ohřev vody společně se zateplením půdy, a to již od 1 Kč,“ uvádí Martin Mrajca ze společnosti 81heat.

Podle Ministerstva životního prostředí ČR splnily dosavadní cíle státních dotací svůj účel a v době energetické krize pomohly více než 75 000 nízkopříjmových domácností. Petr Hladík, ministr životního prostředí, situaci komentuje: „O příspěvek si zažádalo téměř 80 000 domácností v celkové výši 9 miliard Kč. Velkou výhodou programu je například vyplacení zálohy předem.“ Od června zájemce o dotace v rámci programu Nová zelená úsporám Light čekají tři zásadní změny:

  1. Senioři a nízkopříjmové domácnosti mohou získat až 250 000 Kč na zateplení.
  2. Dotace na solární systém se stávajícím bojlerem nově činí 50 000 Kč (dříve 60 000 Kč) a s novým bojlerem došlo ke snížení podpory z 90 000 Kč na 70 000 Kč.
  3. Zacílení na ty nejzranitelnější domácnosti seniorů. „Pro žadatele z řad seniorů se starobním důchodem zavádíme kritérium jedné nemovitosti na bydlení. Podpoříme je v případě, že vlastní pouze jednu nemovitost na bydlení. Ti, co toto kritérium nesplní, mohou žádat v Nové zelené úsporám Standard,“ uvádí Petr Valdman, ředitel SFŽP ČR.

Propásli jste možnost dotačního příspěvku na pořízení TUV v původní výši? Získejte možnost ohřívat teplou vodu pomocí termických kolektorů, které se pyšní vysokou účinností, a to až 68 procent. Díky státní dotaci můžete nyní získat příspěvek ve výši až 250 000 Kč a mít tak ohřev teplé vody v kombinaci se zateplením půdy od naší společnosti pouze za 1 Kč,“ nabízí zájemcům Martin Mrajca, obchodní ředitel společnosti 81heat. Dotaci je navíc možné čerpat ještě před samotnou instalací a tím pádem není třeba investovat vlastní finance.

Tip: Solární panely přeměňují sluneční energii na teplo, které se poté využívá k ohřevu bojleru. Tento systém představuje nejlevnější řešení solárního ohřevu vody dostupné na trhu.

Pro získání státní dotace až do výše 250 000 Kč je nutné splňovat podmínky vyplývající z programu Nová zelená úsporám Light, který je určen pro nízkopříjmové domácnosti. Především je nutné být vlastníkem či spoluvlastníkem rodinného domu nebo trvale obývané rekreační stavby a zároveň splňovat alespoň jednu z následujících podmínek*:

  • Všichni členové domácnosti jsou příjemci starobního důchodu.
  • Všichni členové domácnosti jsou příjemci invalidního důchodu 3. stupně.
  • Domácnost pobírá příspěvek na bydlení.
  • Domácnost pobírá přídavky na děti.

*Cena včetně montáže se odvíjí od velikosti půdy. Pokud nespadáte ani do jedné z výše uvedených kategorií, lze zažádat o dotaci 45 000 Kč.

Foto: 81heat.cz / Zpracování: Seznam Brand Studio

Co obsahuje balíček od společnosti 81heat?

Skvělá nabídka na fotovoltaický ohřev vody při zateplení půdy

Hlavní výhodou ohřevu vody pomocí termických kolektorů je nízká spotřeba energie, díky které ušetříte až 70 procent nákladů na ohřev TUV, a při zateplení půdy snížíte tepelné ztráty svého rodinného domu. Nově nastavené dotační podmínky programu NZÚ Light by s ohledem na výpočet dotace měly být spravedlivější. Nově je totiž výše dotace stanovována podle metrů čtverečních, nikoli již podle jednotkové dotace pro zateplené střechy.

A jak to vypadá v praxi? Podle slov Martina Mrajci: „Pokud zateplíte 50 m², získáte slevu na ohřev 10 000 Kč. Při zateplení více než 75 m² obdržíte slevu 20 000 Kč. To znamená, že vás fotovoltaický ohřev vody může stát jen 1 Kč.“

Praktické informace a požadavky programu NZÚ Light

Státní dotace z programu NZÚ Light budou poskytnuty pouze na zateplení s tloušťkou tepelné izolace nejméně 30 cm. Důvod je jednoduchý. Aby se totiž investice do zateplení střechy skutečně vyplatila, je vhodné aplikovat 26 až 34 cm tepelného izolantu. „Pokud by byla tloušťka tepelného izolantu menší než 20 cm, zbytečně byste platili za unikající drahé teplo,“ radí Martin Mrajca ze společnosti 81heat. Program Nová zelená úsporám Light požaduje celkovou tloušťku zateplení minimálně 30 cm. Pouze dobře zatepleným stropem můžete ušetřit až 15 procent ročních nákladů.

Jsme spolehlivým dodavatelem pro instalaci solárního ohřevu vody a zateplení půdy. Spojením těchto dvou opatření získáte nejen úsporu nákladů na energie, ale také výraznou finanční výhodu díky dotaci Nová zelená úsporám Light a naší slevě na solární ohřev vody.
Martin Mrajca

Praktický tip: Zákony fyziky jsou neúprosné!

Energetičtí specialisté ze Státního fondu životního prostředí České republiky radí: „Aby zájemci o zateplení střechy využívali pouze ověřená řešení a nevěřili zázračným materiálům, které mají vše vyřešit za zlomek obvyklé ceny. Několik milimetrů „zázračného“ izolantu nezateplí dům jako tradiční izolace v tloušťce 20 cm.“

Foto: shutterstock.com

Několik milimetrů „zázračného“ izolantu nezateplí dům jako tradiční izolace v dostatečné tloušťce

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované