Hlavní obsah

Osm z deseti Čechů bude na dovolené v zahraničí platit digitálně

Foto: visa.cz

Tento rok se více než polovina Čechů chystá strávit dovolenou v zahraničí, přičemž většina z nich zamíří do Evropy

V létě plánuje více než polovina Čechů vyrazit na dovolenou do zahraničí, především do Chorvatska. To vyplývá z nové studie společnosti Visa.

Článek

Na své nejdelší dovolené plánuje více než 43 % Čechů utratit mezi 5 001-20 000 Kč, přičemž čtyři pětiny z nich budou platit kartou nebo chytrým zařízením. Čtvrtina Čechů plánuje platit mobilem.

Jak ukazuje nejnovější studie Visa CEE Travel and Payment Intentions Study 2024, význam digitálních plateb mezi spotřebiteli ve střední a východní Evropě roste. Respondenti z tohoto regionu stále častěji v dovolenkové destinaci využívají digitální platby, přičemž kartou, chytrým telefonem a chytrými hodinkami platí 80 % turistů (oproti 77 % v roce 2023). Cestovatelé z Česka tento trend s 81 % ještě o něco převyšují. O malinko nadšenější do digitálních plateb jsou už jenom Maďaři (84 %) a Rumuni (83 %).

Výhody digitálních plateb

Společnost Visa neustále inovuje, aby nové a budoucí platební metody a kanály byly lepší a dostupnější pro všechny, což zajistí rychlé, pohodlné a bezpečné platby v zahraničí i doma. Stejně tak vnímají výhody jejich použití cestovatelé ze všech dotazovaných zemí střední a východní Evropy: především pohodlí (61 %), rychlost (55 %) a nulové riziko ztráty hotovosti (54 %).

  • pohodlí (61 %),
  • rychlost (55 %),
  • nulové riziko ztráty hotovosti (54 %).

Zejména mladí Češi oceňují mobilní platby, přičemž třetina respondentů ve věku 18–25 let plánuje platit chytrým telefonem nebo hodinkami. U věkové kategorie 26–34 let chce na dovolené platit výhradně tímto způsobem dokonce až 35 % dotázaných.

Jak ukazuje naše studie, chytré telefony a chytré hodinky používáme každý den k platbám i za hranicemi naší země. Mobilní peněženky, které jsou obzvláště populární mezi mladými cestovateli, se opírají o systémy a technologie Visa. Díky tomu jsou údaje o kartě nahrazeny jedinečnou sadou čísel prostřednictvím technologie zvané tokenizace, která poskytuje další vrstvu zabezpečení.
Petr Polák, country manažer Visa pro Českou republiku
Foto: visa.cz
Více

Společnost Visa neustále inovuje, aby nové a budoucí platební metody a kanály byly lepší a dostupnější pro všechny, což zajišťuje rychlé, pohodlné a bezpečné platby v zahraničí stejně jako domaFoto: visa.cz

Komerční sdělení

Karta, mobilní telefon i chytré hodinky. Češi jdou s dobou

Většina obyvatel střední a východní Evropy, kteří letos plánují dovolenou v zahraničí, rozhoduje o platební metodě, kterou použije, ještě před odjezdem (75 %). Pokud cestují do země s jinou měnou, až 53 % z nich plánuje použít stejnou kartu, jako používají doma. Více jak polovina respondentů z Česka (56 %) použije i stejnou platební metodu, kterou používá doma. A 6 z 10 českých cestovatelů, kteří v zahraničí platí kartou, se rozhodne pro kartu propojenou s multiměnovým účtem.

Naše průzkumy ukazují, že Češi nejčastěji platí kartou nebo chytrým telefonem v restauracích, obchodech s potravinami a muzeích. Ať už s fyzickou nebo digitalizovanou kartou Visa si mohou být bez ohledu na místo jistí, že jsou chráněni před podvody, ztrátou nebo krádeží karty. Visa jim poskytuje klid a možnost získat peníze zpět, pokud se něco pokazí.
Petr Polák, country manažer Visa pro Českou republiku

Jak jsou na tom Češi s chutí cestovat?

Tento rok se více než polovina Čechů chystá strávit dovolenou v zahraničí, přičemž většina z nich zamíří do Evropy. Respondenti chtějí navštívit zejména Chorvatsko, Itálii a Slovensko. Mimo náš kontinent plánují cestovat do Egypta nebo Tuniska. Průměrně stráví Češi na dovolené 8 dní, věnují se relaxaci (69 %) a prohlídkám památek (49 %). Ve srovnání s rokem 2023 výrazně poklesl počet lidí, pro které by inflace a rostoucí životní náklady byly překážkou v uskutečnění cesty (20 %). Navíc každý druhý Čech deklaruje, že pojede na dovolenou dokonce dvakrát až třikrát, většina cest se uskuteční v sezoně, kdy je možnost čerpat dovolenou (40 %).

  • Nadpoloviční většina Čechů plánuje tento rok vyrazit na dovolenou samostatně. Podle průzkumu Visa budou Češi kupovat online nejčastěji služby jako ubytování (65 %) nebo dopravu (36 %). Pro obě tyto služby se nejčastěji používanou platební metodou ukázala být platební karta.
  • Až dvě pětiny cest plánují Češi podniknout v rámci zájezdů s cestovní kanceláří, přičemž čtvrtina takových cest bude zakoupena online prostřednictvím webových stránek cestovních kanceláří, 45 % prostřednictvím agregátorů a 31 % v kamenných prodejnách. Stejně jako u nezávislých cest je i u zájezdů nejčastěji uváděnou platební metodou při online nákupu platební karta.
  • Studie Visa také ukazuje, že zejména mladá generace Čechů, která tráví značnou část dne online, nejčastěji rezervuje dovolenou online (90 %) a preferuje digitální platby (82 %).
Foto: visa.cz

Ve srovnání s rokem 2023 výrazně poklesl počet lidí, pro které by inflace a rostoucí životní náklady byly překážkou v uskutečnění cesty (20 %)

Češi plánují utratit průměrně kolem 22 100 Kč na osobu za nejdelší plánovanou cestu do zahraničí. Až 43 % z nich cílí na výdaje mezi 5 001–20 000 Kč na osobu a 6 % neví přesně, kolik za dovolenou utratí. Díky technologiím Visa mohou cestovatelé pohodlně platit za tyto radosti na milionech míst po celém světě, ve více než 180 měnách.

Cestovatelský tip

Držitelé prémiových a firemních karet Visa mohou využívat FastTrack na Letišti Václava Havla v Praze, kde je k dispozici občerstvení, WIFI a prostory pro obchodní jednání. Je zde navíc možné využít 12% slevu na parkování. Program Visa Benefit nabízí různé výhody a slevy i mimo letní sezonu, a to nejen pro držitele karet, ale i pro jejich blízké. Podrobnosti o nabídce jsou dostupné zde.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované