Hlavní obsah

Kdo má podle sportovního experta šanci uspět na ME ve fotbale 2024

Foto: ifortuna.cz

ME ve fotbale 2024 začne už brzy. Buďte u toho i vy!

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se uskuteční v Německu od 14. června do 14. července. O tom, jaké jsou naše naděje, jsme zjišťovali u odborníka na slovo vzatého.

Článek

Turnaj bude hostit deset německých měst – Berlín, Dortmund, Hamburk, Stuttgart, Kolín nad Rýnem, Gelsenkirchen, Mnichov, Düsseldorf, Lipsko a Frankfurt. Český národní tým, vedený novým trenérem Ivanem Haškem, se utká v základní skupině F s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Naše šance okomentoval sportovní expert a sázkařský guru Fortuna Group Roman Kovařík. Roman prozradil, kdo je podle něj favoritem turnaje, a který tým by mohl svými výkony překvapit.

Foto: Shutterstock.com

ME ve fotbale se tentokrát odehraje v deseti německých městech

Jaké týmy jsou podle vás favority na letošním Mistrovství Evropy?

Šanci vyhrát evropský šampionát má letos hlavně pět týmů. Největším aspirantem na titul je kolébka fotbalu Anglie v kurzu (4:1), která na prvenství na Euru stále čeká. Za ní následují mistři světa z roku 2018 Francie (5:1), třetí v pořadí je domácí Německo (6,5:1). Solidní šanci v kurzu (9:1) mají ještě Španělé a také Portugalci, kde se s národním týmem bude loučit Cristiano Ronaldo. Mezi TOP pětkou a ostatními celky je výkonnostní rozdíl, a to včetně Itálie, která obhajuje prvenství z roku 2021, ale na šampionát postoupila s „odřenými zády“.

A jaké šance na úspěch má český tým?

Českému týmu bookmakeři příliš nevěří. Na naše prvenství je hodně vysoký kurz – 150:1. Naopak sázkaři jsou částečně v euforii po zlatém mistrovství světa v hokeji, a tak na naše prvenství jde přes 10 procent všech sázek, což je hodně. Češi každopádně na Euru umí, naposledy jsme se dostali až do čtvrtfinále. A také tentokrát by družina kouče Haška mohla ze skupiny postoupit. Úvod s Portugalskem je sice nepříjemný, ale Gruzie a Turecko jsou mužstva, která se dají porazit. Postup Česka mezi nejlepší osmičku je pak vyjádřen kurzem 5:1.

Foto: Shutterstock.com

Český národní tým čekají soupeři ze skupiny F

Zajímá nás váš názor na aktuální složení reprezentačního týmu.

Nominace vypadá skvěle! Nový lodivod národního týmu ukázal, že chce sázet na mladé hráče, což je dobře. Fotbal se totiž vyvíjí čím dál víc do maximální rychlosti. Hráči získají cenné zkušenosti směrem na další kvalifikační cyklus, konečně by se tak mohl povést postup i na mistrovství světa. Hranáč nebo Vitík přitom patří mezi nejlepší stopery v lize a jedou na šampionát naprosto zaslouženě. Naopak Krejčího bych raději viděl v záloze než na stoperu. Také v ofenzivě je to to nejlepší, co v současnosti máme k dispozici. Někdo možná polemizuje o absenci Jurečky, ale to je hráč do tlaku, navíc dal hodně branek z pokutových kopů, k čemuž se na ME nedostaneme.

A z trenérského hlediska?

V kolektivním sportu se stále častěji ukazuje, že víc hlav víc ví. Na hokejovém šampionátu jsme měli na střídačce snad deset lidí, další na tribuně. To ukazuje posun oproti minulosti. Trenér Hašek má k sobě nesmírně povolané asistenty Veselého s Köstlem. Výsledkem toho je už zmíněná nominace, kde jsou jen dva třicátníci, naopak jedou Jurásek, Hložek, Vlček, což se českému fotbalu určitě vrátí.

Anketa

Myslíte si, že má český národní tým na ME ve fotbale 2024 šanci uspět a získat medaili?
Určitě ano! Šance jsou vždycky!
6,3 %
Za určitých okolností je to čistě teoreticky možné...
10,1 %
Rozhodně ne! Tentokrát to necinkne...
83,6 %
Celkem hlasovalo 2111 čtenářů.

Který tým by mohl být černým koněm turnaje?

V minulosti se vždy mluvilo o Belgii, ale reprezentace svůj potenciál v posledních letech nenaplnila. Nyní se mužstvo omladilo, ale zůstal klíčový tandem Romelu Lukaku, Kevin de Bruyne. Kurz 20:1 je rozhodně atraktivní, mužstvo navíc nebude pod takovým tlakem jako na minulých šampionátech, kde patřilo mezi největší favority.

Koho z hráčů byste doporučil na turnaji sledovat?

Určitě Angličany, Harry Kane měl neuvěřitelnou střeleckou fazónu v Bayernu Mnichov a měl by bojovat o korunu střelců (kurz 6,5) s Kylianem Mbbapém (kurz 6) a pak jeho parťáky. Phil Foden z Manchesteru City byl vyhlášen nejlepším hráčem Premier League, Jude Bellingham naopak ovládl hlasování ve španělské La Lize. Za domácí poutá velkou pozornost loučení Tonyho Kroose. Šestinásobný vítěz Ligy mistrů ukončí po turnaji svou hráčskou kariéru. Z českých hráčů se pak těším na Robina Hranáče, který se stal nejlepším obráncem FORTUNA:LIGY a dostal se i do ideální jedenáctky uplynulého ročníku Konferenční ligy.

V profesionálním sportu má vliv na výkonnost téměř z padesáti procent hlava. Hodně důležitým faktorem proto bude, jak trenéři umí mužstvo stmelit a připravit po psychické stránce.

Co si myslíte o novém formátu turnaje s rozšířením na 24 týmů?

Pro fanoušky sportu je to jenom dobře. V Evropě je navíc celá řada opravdu zajímavých týmů, které potřebují měřit síly s absolutní špičkou. Pravdou je, že tím UEFA sleduje především komerční cíle, ale ani nám z pohledu sázkovky více zápasů na mistrovství rozhodně nevadí.

Vyjmenoval byste tři klíčové faktory pro úspěch týmu na tak velkém turnaji?

V profesionálním sportu má vliv na výkonnost téměř z padesáti procent hlava. Hodně důležitým faktorem proto bude, jak trenéři umí mužstvo stmelit a připravit po psychické stránce. Druhým aspektem je schopnost střílet branky. Bez gólů se nedá vítězit, a proto musíte mít v týmu vícero hráčů, kteří umí dávat branky pravidelně. Třetím faktorem je pak šíře kádru. Velkou výhodu mají právě celky, jako je Francie nebo Anglie, které mají prakticky každý post adekvátně zdvojený.

Jaký je váš názor na rozhodčí na ME? Máme se na co těšit?

Na šampionátu se představí nejlepší rozhodčí z jednotlivých zemí, a to by mělo být znát. Docela se těším, jak bude vypadat v praxi komunikace s VARem, protože to je jedna z disciplín, se kterou mají „muži v černém“ potíže jak v Anglii, tak třeba i v Česku. Žel, nešvary z minulosti se nepodařilo zcela odstranit.

Máte nějaký osobní tip na vítěze turnaje?

Říká se, že Anglie nikdy nic nevyhraje, ale já Albionu věřím. Drtivá většina nominovaných hraje nejtěžší ligovou soutěž na světě. Ti, kteří nenastupují v Premier League, patří mezi nejlepší v Německu a ve Španělsku. V minulosti ležela velká tíha na kapitánovi Kaneovi, ale za poslední dva roky dorostli do světové extra třídy už zmínění Bellingham a Foden, kteří střílejí rovněž moře branek. Právě X faktor zmíněného tria by pak měl dovést Anglii k prvnímu titulu na ME.

Foto: Shutterstock.com

ME ve fotbale 2024 začíná už 14. června

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované