Hlavní obsah

Jak ušetřit na energiích v domácnostech a firmách díky bezpečné fotovoltaické elektrárně? Zeptali jsme se přímo u specialistů

Foto: somias.cz

Realizace zakázky v Dolních Březanech od společnosti SOMI, která se specializuje na instalaci, provoz a servis fotovoltaických elektráren

Doposud byly fotovoltaické elektrárny realizovány především pro rodinné domy. V posledních měsících ale stoupá poptávka po elektrárnách i ze strany firem a bytových domů.

Článek

Velká pozornost je přitom věnována kompletnímu dodání včetně zajištění bezpečnosti a servisu fotovoltaických elektráren.

V dnešním rozhovoru máme tu čest přivítat pana Petra Floriána, jednatele technologické společnosti SOMI, která se specializuje na instalaci, provoz a servis fotovoltaických elektráren pro rodinné domy, firmy a nově i pro bytové domy a obce. Společnost působí na trhu s fotovoltaikou od roku 2019 a za tu dobu si vybudovala silnou pozici díky svému zaměření na inovace a bezpečnost.

Petře, vaše společnost má za sebou řadu úspěšných projektů. Co považujete za klíčové faktory vašeho úspěchu?

Myslím, že klíčovými faktory našeho úspěchu jsou inovace, kvalita bezpečnost. Díky našemu týmu odborníků, který zahrnuje obchodníky, projektanty, montéry a servisní specialisty, jsme schopni nabídnout komplexní řešení na klíč. Každý projekt je pro nás unikátní a přistupujeme k němu individuálně. Bezpečnost je pro nás klíčová, a proto dbáme na to, aby všechny komponenty byly instalovány v souladu s technickými normami.

Můžete nám říct více o vašem chytrém systému řízení a možnosti vzdáleného dohledu?

Náš systém chytrého řízení umožňuje optimalizaci spotřeby vyrobené energie. Díky němu mohou naši klienti sledovat výrobu elektřiny v reálném čase, což je klíčové zejména pro optimalizaci spotřeby a ukládání energie. Systém umožňuje i vzdálený dohled, což znamená, že můžeme rychle reagovat na jakékoli nesrovnalosti a provádět údržbu na dálku, což minimalizuje riziko výpadků.

Ukázka realizovaných projektů společností SOMIVideo: somias.cz

Jakým způsobem zajišťujete, aby vaše fotovoltaické systémy splňovaly nejvyšší standardy bezpečnosti?

Bezpečnost je pro nás naprostou prioritou. Všechny naše systémy jsou navrhovány a instalovány s ohledem na nejnovější bezpečnostní normy. Spolupracujeme s předními dodavateli certifikovaných komponentů, které následně pečlivě testujeme.

Naše montéry pravidelně školíme, aby byli vždy obeznámeni s nejnovějšími technologiemi a postupy. Klíčové je také pravidelné monitorování systému, které umožňuje včasnou detekci a odstranění případných problémů. Proto nyní říkáme, že máme nejbezpečnější fotovoltaickou elektrárnu na trhu.

Jaké technologické inovace využíváte k minimalizaci rizika požárů a dalších nehod?

Jedním z našich klíčových technologických řešení jsou optimizéry. Instalujeme je pod panely a díky nim se v případě požáru elektrárna rychle odpojí. Máme také sledovací moduly, které umožňují monitorovat výkon každého panelu zvlášť. Dále využíváme speciální boxy na MC4 konektory a kouřová čidla pro včasnou detekci rizika. Místo klasických kabelů používáme kabely s odolností proti požáru. Na střechy s krytinou, která je hořlavá, instalujeme kovové žlaby. Tyto technologie nám pomáhají minimalizovat riziko nehod a zajistit maximální bezpečnost našich systémů.

Máte za sebou i velké firemní projekty. Můžete nám říct, o jaké projekty šlo?

Jistě, rád. Jedním z našich nejvýznamnějších projektů pro firmy je instalace fotovoltaické elektrárny s kapacitou 3,2 MWp, což byla pro naši společnost velká výzva, ale také velký úspěch. Kromě toho jsme realizovali instalace pro bytové domy a více než 1 200 fotovoltaických elektráren na rodinných domech. Všechny tyto projekty přispívají k tomu, že naši klienti mohou efektivně snižovat náklady na energie a přispívat k ochraně životního prostředí.

V letošním roce jste také spustili servis fotovoltaických elektráren – to je celkem novinka?

Je to tak, chceme mít se zákazníky dlouhodobý vztah, nechceme jen „navrhnout a realizovat elektrárnu“ chceme zajistit nově i pravidelný servis elektráren. Klientům nabízíme různé servisní balíčky, které obsahují například pravidelné čištění panelů, monitorování výkonu kontrolu elektrických spojů kabeláže, údržbu kontrolu mechanických částí a další. Jsou to totiž klíčové aspekty pro zajištění maximálního výkonu a bezpečnosti FVE. Pečlivý servis a údržba elektrárny pomáhají prodloužit i životnost celého systému.

Začali jsme také používat multifunkční fotovoltaický tester Fluke pro kompletní testování fotovoltaických instalací, včetně měření napětí, proudu, výkonu, izolačního odporu a výpočtu efektivity systému. Komplexní měření je nezbytné pro bezproblémový a bezpečný chod fotovovoltaiky. Myslím si, že každý seriózní dodavatel FVE by měl mít propracovaný systém dlouhodobého záručního i pozáručního servisu.

Na nedávno konaném veletrhu Země živitelka jste vystavovali i průhledné panely. V čem jsou tyto panely jiné než panely klasické? Jaké mají použití?

Ano, v rámci veletrhu jsme představili takový panel, který je využitelný pro agrovoltaiku. Obří potenciál pro výrobu elektřiny v rámci agrovoltaiky na zemědělské půdě přináší nedávno schválená novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu (NZOZPF). Pozemek využitý pro výrobu energie zůstane v Zemědělském půdním fondu, v registru bude stále zapsán jako zemědělská plocha a může na něj být i nadále vyplácena dotace. Elektřinu pak může zemědělec využít sám pro vlastní spotřebu nebo ji dál prodávat. V SOMI jsme připraveni pomoci s celým projektem fotovoltaiky od návrhu až po realizaci včetně zajištění dotací a následného servisu.

V rámci veletrhu jste také losovali z řad návštěvníků výherce fotovoltaické elektrárny s ohřevem vody, že?

Je to tak, náš marketing se snaží vymýšlet různé reklamní akce a toto byla jedna z nich. Výherce jsme oznámili na našem profilu na sociálních sítích.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Naším hlavním cílem je pokračovat v inovacích a rozšiřovat naše portfolio služeb především pro firmy, SVJ i pro obce. Chceme i nadále dodávat bezpečné a efektivní fotovoltaické systémy, které využívají maximální potenciál dostupných dotací. Plánujeme také rozšířit naše aktivity do zahraničí. Sledujeme trh s fotovoltaikou a nové trendy, které se snažíme aplikovat i na našem trhu. Chceme se také zabývat větrnými elektrárnami a klimatizacemi. Takže je toho hodně, ale my máme rádi výzvy, a tak se těšíme, jaké nové příležitosti nám budoucnost přinese.

Anketa

Co je pro vás při výběru fotovoltaické elektrárny důležité?
Vybíral/a jsem či vybírám primárně podle ceny.
8,9 %
Ze zkušenosti vím, že ideální cestou je hledat kompromis mezi cenou a nabízeným řešením.
17,1 %
Jsou věci, na kterých by se nemělo šetřit. Pokud si pořizuji například FVE, měl/a bych vzít v potaz nejen cenu, ale především bezpečnost, efektivitu a dodavatele.
74 %
Celkem hlasovalo 158 čtenářů.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované