Hlavní obsah

Boj nedopalkům na ulicích vyhlášen. Do koše s nimi!

Foto: nevajgluj.cz

Úklid nedopalků od cigaret a tabákových výrobků v ulicích nemá jen estetické důvody – jde i o čisté životní prostředí, ve kterém žijeme

Nedopalek, vajgl, oharek, špaček či čvaňhák. Přestože máme v Česku dostatek kreativity na pojmenování zbytku cigarety, s tím, kde nakonec skončí, si někteří z nás těžkou hlavu nedělají.

Článek

Přitom úklid nedopalků od cigaret a tabákových výrobků v ulicích nemá jen estetické důvody – jde i o čisté životní prostředí, ve kterém žijeme. Obce navíc mohou na jejich úklid získat finanční podporu.

Velká část kuřáků se domnívá, že pokud nedopalek cigarety jen tak odhodí na ulici nebo kamkoli do přírody, nezpůsobí žádnou škodu. Myslí si, že nedopalek je z papíru, a proto se rychle rozloží. Je to však velký omyl. Filtry jsou ve skutečnosti vyrobeny z plastu, který se v přírodním prostředí pomalu rozpadá na mikroplasty. Tyto miniaturní částice se v poslední době nacházejí úplně všude a jsou podezřelé z řady negativních vlivů na zdraví i životní prostředí. Z filtrů se navíc uvolňují zplodiny z hoření tabáku, což také není zrovna pěkná směs chemikálií.

Co jste o nedopalcích možná nevěděli…

  1. Ročně se celosvětově vyrobí přibližně 6 bilionů cigaret.
  2. Nedopalky, a především jejich filtry jsou jedním z nejrozšířenějších zdrojů plastového odpadu na světě.
  3. Skoro polovina dospělých kuřáků si myslí, že nedopalky jsou rychle biologicky rozložitelné. Nedopalek odhozený na zem se přitom rozkládá až 15 let.
  4. Přibližně pětina českých kuřáků po dokouření cigarety odhodí nedopalek na zem, do kanálu či na trávu a nevidí na tom nic špatného.
  5. Nedopalky odhazují mimo popelníky častěji muži a lidé ve městech.
  6. Polovina dospělých kuřáků vůbec netuší, že nedopalky obsahují plasty.

Nedopalky často končí i v kanálech, protože kuřáci to považují za „čistší“ variantu. Ve skutečnosti s nimi posílají mikroplasty v čistírenských kalech do půdy a zhoršují také čištění odpadních vod, protože škodliviny z filtrů nedělají dobře čistírenským bakteriím. Jediný správný způsob je odhodit nedopalek do pouličního koše, popelníku, popelnice na směsný odpad nebo do koše na odpadky, který máte doma. Pak má šanci, že se s ním naloží správným způsobem.

Foto: shutterstock.com

Na nedopalky s filtry odhozené na ulici se vztahuje zákon o jednorázových plastech

Co s nedopalky, které kuřáci odhodí v ulicích?

Na nedopalky s filtry odhozené na ulici se vztahuje zákon o jednorázových plastech, který omezil například používání brček na pití či plastových vatových tyčinek. Podle něj mají výrobci povinnost postarat se, aby jejich výrobek, až se stane odpadem, neznečišťoval životní prostředí. U nedopalků cigaret se to dá zařídit dvěma způsoby:

  1. Zajistit kvalitní úklid míst, kde lidé nedopalky odhazují, včetně dostatečného množství košů nebo popelníků.
  2. Přesvědčit kuřáky, aby nedopalky neodhazovali na ulici.

NEVAJGLUJ finančně pomáhá obcím žít bez nedopalků

O to, aby lidé žili v prostředí bez vajglů na zastávkách, v okolí svých domů či při odpočinku v parku, kde si hrají děti, se nyní stará kolektivní systém NEVAJGLUJ. Systém založili největší výrobci tabákových výrobků v ČR a jeho provoz je financován z jejich příspěvků. „Výrobci cigaret a tabákových výrobků s filtry, stejně jako dalších jednorázových plastových výrobků, mají podle zákona povinnost platit obcím úhrady za náklady spojené s úklidem odpadů, které se vyskytují v takzvaném litteringu, tj. ve volně odhozeném odpadu,“ vysvětluje ředitelka systému NEVAJGLUJ Martina Vrbová.

Foto: nevajgluj.cz

Martina Vrbová, ředitelka společnosti NEVAJGLUJ a. s.

Příspěvek od systému NEVAJGLUJ se podle velikosti obce pohybuje od 6,2 do 12 korun na obyvatele. „Zjišťovali jsme, kolik vlastně úklid a provoz košů stojí. Při tom se ukázalo, že náklady se dost liší podle velikosti obcí. Malé obce často uklízejí pouze sporadicky a někdy ani nemají odpadkové koše. Na druhé straně spektra stojí velká města, která uklízejí některé veřejné zóny i několikrát denně, takže náklady na úklid jsou vysoké,“ říká Martina Vrbová.

Jak mohou obce získat finanční podporu od NEVAJGLUJ?

Aby obec podporu získala, stačí uzavřít s kolektivním systémem smlouvu – jde to jednoduše přes web, datovou schránku obce či dopisem. Jedinou administrativou, která je pak nutná, je jednou ročně vyplnit dotazník o nákladech na úklid a množství uličních smetků, což jsou údaje, které obce získají od úklidových firem nebo ze své činnosti při zajištění pořádku.

Věděli jste, že…?

Povinností systému NEVAJGLUJ je informování veřejnosti. Billboardy o riziku volného odhazování nedopalků můžete vidět například na zastávkách MHD, kde je nedopalků podle průzkumů nejvíc. Osvěta se také zaměří na návštěvníky řady letních hudebních festivalů. Až do září tohoto roku se mohou obce zapojit do soutěže „Čisté obce s NEVAJGLUJ 2024“. Ta ocení obce za nejrůznější aktivity pro občany obce či návštěvníky, které povedou k omezení litteringu. Kreativitě obcí se v tom meze nekladou.

Foto: nevajgluj.cz
Více

Soutěž „Čisté obce s NEVAJGLUJ 2024“Foto: nevajgluj.cz

Komerční sdělení

V odpadcích, volně odhozených po ulicích, je zhruba deset procent nedopalků. Počítáno na kusy odpadků je to však skoro 75 procent. Pokud jich díky podpoře ubude, přinese to všem čistší životní prostředí a hezčí ulice. A to není málo!

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované