Hlavní obsah

Sametový most překlene Kampu. První dílo Petra Síse v Česku vyzdvihuje svobodu

První instalace Petra Síse v Praze. Spojí svobodu, Havla i Portugalsko.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sametový most má vyobrazit dění v českých zemí. Petr Sís ho vytvořil jako dar Praze k 30. výročí sametové revoluce. Vznikne na Kampě.

Článek

Havel, Masaryk, pionýrský pochod, rok 1968, Karlův most a portugalské dlaždice. Jen několik stavebních kamenů první instalace světoznámého výtvarníka Petra Síse v Česku.

Chtěl vytvořit něco k třicátému výročí znovunabyté svobody v Československu. Spolu s filantropem Billem Shipseym, který založil Art for Amnesty, vymysleli Sametový most.

Na pozadí Karlova mostu má zobrazit celkem 12 momentů z historie let 1918 až 1989. „Rok 1968, pionýrské průvody z mé knihy Zeď,” vypočítával Petr Sís s tím, že do některých částí ještě může promluvit veřejnost. „Měly by to být symboly toho, co jsme zažili, dobrého, zlého,” dodává Sís.

První dva výjevy už jsou hotové. Prezidenti Václav Havel a Tomáš G. Masaryk už shlížejí z ručně malovaných portugalských dlaždic. V skutečnosti jde o mozaiky s puntíky, které po zvětšení vytváří celistvý obraz. Ani ty nemají být u břehu Vltavy náhodou.

„Když tady byla v roce 1989 revoluce a prezident Havel neměl auto, tak portugalský prezident Mário Soares mu auto dal. A ti dělníci, co dělali ty dlaždice, tak pořád chtěli něco udělat, takže je to takový dar,” vysvětlil TV Seznam Petr Sís.

Výtvarník Petr Sís o Sametovém mostě na Kampě.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

Sís: Je to dar z lásky pro Prahu

Uznávaný ilustrátor a autor dětských knih má svá díla po celém světě. Praha dosud chyběla. A je pro něj samotného výjimečná. Na Malé Straně totiž vyrostl, i když teď žije v New Yorku.

„Velká výhoda pro mě byla, že jsem si říkal, když se netrefím v Kapském Městě nebo v Alabamě, tak už tam nikdy v životě nepojedu. Tady s Prahou je to trochu nervní, protože je pravděpodobné, že když se ta zeď nepovede, tak tady kolem toho budu chodit a budu si říkat, že to je pěkně blbé,” vtipkoval Sís při slavnostním odhalení konceptu v neděli 17. listopadu.

Zeď, Cтена́, Wall

Zeď Síse provází už řadu let. A nejen ta skutečná. Dětská knížka „Zeď: Jak jsem vyrůstal za železnou oponou” vyšla v mnoha překladech, včetně ruštiny, portugalštiny, němčiny a angličtiny. Momentálně je vyprodaná a nakladatel chystá předvánoční dotisk.

Václav Havel o ní kdysi řekl: „Knížka Petra Síse je povinnou četbou pro děti (i jejich rodiče), které si myslí, že svoboda je jednoznačně daná věc.”

Sám Petr Sís k tomu dodává, že se snažil přiblížit dobu, která je tak daleko, že už děti nezajímá. Stejné poselství chce vetknout i Sametovému mostu.

Sbírky na HitHitu, odhalení v den svobody tisku

Soukromí dárci zatím na dílo vybrali tři a půl milionu korun. „Brzy taky spustíme kampaň na HitHitu. Rád bych, aby všichni v Česku i v zahraničí mohli zažít pocit, že jim tento projekt také patří,” přišel s nápadem Bill Shipsey.

Foto: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

Vizualizace toho, jak by měl Sametový most vypadat.

Zeď na úpatí plavební komory je ale zatím podmáčená a opadává. Praha 1 ji proto napřed zrekonstruuje. Plánuje, že skutečný Sametový most a ne jen plachtu s potiskem Praha uvidí 3. května – na Světový den svobody tisku.

Reklama

Související témata:

Doporučované