Článek
Croissanty jsou pro Francii stejně ikonické jako Eiffelova věž nebo Notre Dame. Momentálně je ale jejich výroba v ohrožení. Důvodem je celoevropský pokles mléčné produkce. Kvůli němu rapidně rostou ceny másla, které tvoří až 25 % surovin, ze kterých se croissanty tvoří.
„Minulý duben jsme platili 2 500 eur za tunu másla, teď je to 5 300 eur," řekl Matthieu Labbé z pekařské společnosti FEB pro britský The Guardian. „V nejlepším případě budou muset spotřebitelé platit více za croissant. V nejhorším případě už nemusíme mít máslo,” dodal.
Ke zdražování másla dochází v celé Evropě, v České republice stojí čtvrtkilová kostka více než 40 korun. Z mléka se vyrábí hlavně sýry a smetana a kvůli snížené produkci ho na máslo už nezbývá. V ohrožení jsou tak nejenom croissanty, ale i briošky a pain au chocolat.
Ve Francii se s nedostatkem másla potýká až 30 000 pekařů. Ti apelují na supermarkety, aby másla kupovaly méně a nechaly část dodavatelům.
První zmínka o croissantech pochází z roku 1683, kdy byla Vídeň obléhaná Osmany. Do Francie pečivo dovezla Marie Antoinetta v 70. letech 18. století. Na francouzské croissanty pěl chvalozpěvy například Charles Dickens a pro Francii se velmi rychle staly ikonickým snídaňovým pečivem.