Článek
Vánoční Itálie je rozdělená země, tvrdí šéfkuchař Emanuel Ridi – na severu chodí Ježíšek na Štědrý den, na jih dorazí Santa Claus až další den. A liší se i jídlo. Na jihu se jí speciální upravený úhoř, na severu zase speciality z kapouna.
„Já jsem zvyklý uvařit si špagety se srdcovkami, uzeného lososa, topinky, na to máslo. No a samozřejmě nějakou krásnou rybu, zapečenou,“ popsal svou štědrovečerní večeři majitel italské restaurace známý z televizního pořadu Ital v kuchyni.
Ital v české restauraci? Dal by si zelňačku a vepřo knedlo:
Češi se podle Ridiho v jídle od 90. let, kdy se do země přistěhoval, značně zlepšili. Nehledí už prý jenom na cenu a na to, aby se co nejvíc najedli. A doufá, že i díky jeho pořadu se naučili vařit těstoviny al dente.
Rád by v příštím roce rozjel novou kulinářskou show. „Zatím neřeknu víc, ale o novém pořadu jednám,“ dodal Ridi, který se nedávno objevil v pořadu StarDance.
Vaření je trend v Česku i ve světě a v letošních volbách se ho snažili využít i politici. Co Ridi říká na italské recepty v české předvolební kampani: