Hlavní obsah

Rýžování na invalidech. Natáčení na vsi odhalilo, jak státu utíkají peníze

4. díl investigativní série Ve stínu Malé Prahy: Rýžování na invalidních důchodcích. Natáčení na vsi odhalilo díry ve státních dotacích.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Podnikatelé otec a syn Sikorovi před rokem a půl pod hlavičkou hnutí ANO ovládli Hrčavu. Teď sobě přidělují zakázky a našli i způsob, jak pro svůj byznys využít i státní dotace. Konkrétně ty, jimiž stát podporuje zaměstnávání osob se zdravotním handicapem. Jak zjistili reportéři Seznam Zpráv, stát zneužití odhalit neumí. Ministryně práce a sociálních věcí pod dojmem reportáže slíbila změnu zákona.

Článek

„Podmínkou mého zaměstnání bylo, že jsem invalidní důchodce. Řekli mi, že dostanu minimální mzdu. A budu jim dávat tři a půl tisíce zpátky,“ říká na kameru zaměstnanec firmy Marka Sikory, který je dnes starostou nejvýchodnější české obce Hrčavy.

Reportéři Seznam Zpráv na Hrčavě v rozmezí několika měsíců natáčeli investigativní sérii Ve stínu Malé Prahy. Hrčavě ležící na hranici tří států (Česka, Slovenska a Polska) se historicky přezdívá Malá Praha. Zrcadlí v sobě problémy dobře známé z Prahy velké – včetně střetu zájmů či využívání dotací pro vlastní byznys.

Čtvrtý díl série najdete v úvodním videu. Postupně odkrývá, jak snadné je dnes získat státní dotaci, která má sloužit na podporu zaměstnávání lidí se zdravotním handicapem. Reportéři rovněž doloží, jak je stát bezzubý při kontrole a zda invalidní důchodci nebyli kvůli dotaci zneužiti.

Ministryně sociálních věcí Jana Maláčová pod vlivem reportáže Seznam Zpráv již avizovala změnu zákona: „V českém prostředí ten dobrý úmysl dotovat pracovní místa zdravotně postiženým často končí úplně opačně, než bylo zamýšleno.“

„Papírově to vypadalo v pořádku“

Mluvčí inspektorátu práce Richard Kolibač ve videu potvrzuje, že úřad – i když dostane konkrétní podnět ke kontrole – neumí odhalit, zda příjemce dotací nepodvádí. Zda například vyplácené dotační peníze neskončí zčásti u majitele firmy.

„Papírově to vypadalo v pořádku,“ říká ke konkrétnímu podnětu, jenž se týká firem hrčavského starosty Marka Sikory.

Stížnost, že byl placen jen jako duše, podal konkrétní zaměstnanec. Reportérům poskytl své svědectví, v němž vylíčil, jak celý byznys funguje.

Inspektorát začal případ řešit až dlouhých osm měsíců od podání podnětu. Při zkoumání ovšem neřešil například to, zda jsou podpisy na výplatních arších u peněz vyplácených v hotovosti pravé.

Další muž v dnešním videu vylíčil, že jeho zaměstnání coby obchodního zástupce bylo ryze fiktivní. „To, že jsem osoba se zdravotním postižením, bylo podmínkou. Oni takové lidi vyhledávali,“ řekl Pavel Czarnohorski, který se nechal zaměstnat ve firmě otce a syna Sikorových Ignis Forst.

Spolumajitel firmy, starostův otec a zastupitel Hrčavy Rostislav Sikora, toto jednání popírá. A říká, že papírově je vše v pořádku. Vše, co mělo být vyplaceno zaměstnancům, jim vyplaceno bylo: „Všechno je naprosto košer.“

Otec a syn Sikorovi ovládli společně se svými zaměstnanci či jejich rodinnými příslušníky obec v Těšínských Beskydech v komunálních volbách 2018.

Kandidovali pod značkou hnutí ANO a kvůli pasivitě místních obyvatel byli jediní, kdo sestavil kandidátku. Proto dnes ze sta procent ovládají celou obec.

Na odkazu níže najdete první díl série:

Krátce po ovládnutí obce představili svého kolegu z firmy jako nového obecního poradce pro čerpání dotací. Zastupitelstvo následně schválilo zakázku pro starostovu firmu a připojení jeho budoucí mlékárny na místní vodovodní řad. Vzhledem k problémům s vodou v obci to vyvolalo poprask mezi obyvateli. Starosta těm, co se stavěli proti němu, pohrozil, že zůstanou bez vody.

Na odkazu níže najdete druhý díl série:

Při natáčení se starosta pochlubil, že v obci snížil nezaměstnanost. „My jsme tady lidem umožnili vydělat peníze,“ řekl starosta Sikora.

Pátrání reportérů Seznam Zpráv odhalilo, v čem toto vydělávání spočívalo: firmy Sikorových zaměstnávají výhradně osoby se zdravotním postižením, na které stát vyplácí dotace na jejich mzdy.

Jeden ze zaměstnanců popsal, že tuto státní mzdu dostával za to, že firmě Sikorových prodával své zboží, ale práci pastevce ovcí, na kterou měl uzavřenou smlouvu, nedělal.

Na odkazu níže najdete třetí díl série:

Tématu zneužívání státních dotací a zamýšlených změn zákona se budeme věnovat v dalších textech.

Reklama

Doporučované