Hlavní obsah

Obávané vakcíny „rychlokvašky“? Je to jinak, upozorňuje imunoložka

Hostem Výzvy byla imunoložka Blanka Říhová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Po několika listopadových rekordech denní přírůstky nakažených lehce klesají. Vláda se proto rozhodla opatření nezpřísňovat a počkat na další vývoj epidemické situace. Je vyčkávání správný krok?

Článek

Epidemie koronaviru v Česku opět mírně zpomalila. V pondělí laboratoře odhalily 15 541 nakažených, zhruba o 2 000 méně než před týdnem. Denní nárůst nových případů tak v mezitýdenním srovnání klesl popáté v řadě.

I proto se vláda po pondělním jednání zdravotní rady rozhodla současná opatření zatím nezpřísňovat a chce počkat na vývoj epidemie v tomto týdnu. Ze hry tak zatím vypadlo další omezení vnitřních akcí před Vánoci nebo prodloužení vánočních prázdnin pro školáky.

Co je za zpomalením růstu epidemie? A dá se čekat, že budou čísla dál klesat, nebo jsme se dostali na pomyslné plato? Jak moc jsou Češi promořeni a může situaci ještě pomoci rychlé proočkování populace? Na to jsme se ptali imunoložky Blanky Říhové v živém rozhovoru na webu Seznam Zprávy.

Otazníky okolo dalšího vývoje pandemie nepřináší jen míra proočkovanosti populace. Na scénu nedávno vstoupila nová varianta koronaviru – mutace omikron, kvůli které řada států včetně Velké Británie omezila lety z některých afrických zemí.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) svět nemusí kvůli nové variantě omikron panikařit, měl by být ale připravený. Varianta omikron už se objevila v téměř 40 zemích světa. Stále přitom není zřejmé, zda je vysoce zmutovaná varianta snadněji přenosná nebo zda dokáže lépe obcházet vakcíny.

Co vše už o omikronu víme a jak může ovlivnit budoucí měsíce? Platí stále, že očkování je jediná cesta z pandemie, ačkoliv zatím není jasné, zda bude fungovat i proti nové variantě?

Pusťte si rozhovor v úvodním videu, nejzajímavější odpovědi vám nabízíme níže:

1:00 Na co se vás kolem koronaviru ještě nikdo nezeptal?

Nikdo se mě nezeptal na radu kolem výživy, která si myslím, že je hodně důležitá. To, jak se vyživujeme, ovlivňuje všechny naše reakce včetně imunitních reakcí. Nikdo se mě nezeptal, jestli si myslím, že je riskantní chodit do divadel, pokud jsou otevřená.

3:00 Americký epidemiolog Anthony Fauci říká, že je „téměř jisté“, že koronavirová varianta omikron nevyvolává těžší průběh covidu-19 než varianta delta. Kdy tohle budeme moci říct s jistotou? Kolik lidí se jím ještě musí nakazit?

Pokud vím, nejvíc informací o omikronu je z Jihoafrické republiky. Jenomže tam je mladá generace. Dočetla jsem se, že je tam průměr nějakých 35 let. To, jak omikron působí na tuto mladou generaci, je něco jiného, než když se dostane do starších generací v Evropě. Když počkáme ještě týden nebo deset dní, tak si myslím, že už bude dostatek informací na to, abychom „jásali“ a řekli si: Vánoce budou v pohodě.

8:00 Potvrdily se již informace, že varianta omikron je nebezpečnější pro batolata? Četla jsem článek, že jsou více ohrožena i v případě, že už covid prodělala a mají protilátky. V Africe prý děti s omikronem umírají.

Nevím, nedovedu na to odpovědět. Pro batolata je samozřejmě vždycky plicní infekce složitá, protože jejich plíce se pořád ještě vyvíjejí. Batole myslíme přibližně do dvou let, některé orgány, jako jsou plíce, se v té době pořád ještě vyvíjejí, takže u nich je to opravdu složitější.

14:00 Je podle vás vymáhání povinného očkování správná cesta, jak Čechy k očkování přinutit?

Myslím si, že každý tlak na očkování bude vyvíjet protitlak. Ten, kdo dnes řekne ne, tak když mu řeknete stokrát ano, tak řekne stokrát ne. I kdyby si třeba v duchu řekl, že ano. Prostě principiálně řekne ne. Já už bych to nehrotila.

16:00 S jakými výhradami či obavami kolem vakcíny proti covidu se nejčastěji potkáváte?

Nejčastější je: „Vakcína je nová, nevyzkoušená, neznáme nežádoucí účinky.“ Je pravda, že tu vakcínu máme zhruba dva roky a dává se miliardám lidí. Už když se v Česku začalo očkovat, tak jsem na to reagovala tím, že to není neznámá vakcína. Měli jsme tady další koronaviry SARS a MERS. SARS měl kolem deseti procent úmrtí, MERS měl padesát procent, i když to byl trochu jiný typ koronaviru. Farmaceutické firmy začaly vyrábět vakcíny, protože se zdálo, že je to vysloveně velmi ohrožující. Když to vyvanulo, díkybohu, tak se ty protokoly přece nespálily. Daly se do šuplíku, a když přišel další typ koronaviru, který máme teď, tak se prostě pokračovalo ve výzkumu.

27:00 Je potřeba očkovat všechny? Nemocné, zdravé, mladé, staré? Jsou i tací, kterým to zdravotní stav nedovoluje…

Četla jsem v nějakých časopisech, že lidí, u kterých to zdravotní indispozice nedovoluje, je málo. Ale já jsem sama v posledním týdnu mluvila se dvěma mně blízkými lidmi, kteří mi živě vylíčili, že jim po očkování dobře nebylo. Teplota, že je někdo malátný tři dny a podobně – to se udává jako vedlejší příznak, ale já bych to nebrala moc vážně. Nicméně jsou lidé, kteří opravdu mají závažnější problémy. Tam by asi bylo namístě je respektovat.

31:00 Jak se díváte na imunizace prostřednictvím takzvaných covidových večírků? Je to dobrá cesta k imunitě?

Ptáte se imunologa, určitě to není dobrá cesta. Někteří lidé kouří, takže jejich plíce nejsou úplně… Já chápu, že je to takový způsob, dokonce jsem někde viděla inzerát, že někdo zaplatí, když ho někdo imunizuje. To mi přijde… Může to být i nebezpečné.

36:00 Očekáváte, že se teď epidemie zastaví? I vlivem toho, že se trochu víc lidí chodí očkovat. Nebo je to jen pauza před Vánoci a po svátcích máme čekat klasickou nálož?

Když budou lidé jen trošku rozumní… Samozřejmě se kolem Vánoc schází rodiny, tomu nelze zabránit. Ale zvyšuje se očkování, budeme se pohybovat na tom platu. Úleva nemocnicím do Vánoc nebude výrazná a je mi jich líto, protože jsou tam skutečně přetížení. Ale nemyslím si, že bychom měli čekat nějaké drama po Vánocích.

41:00 Čím ještě podpořit imunitu? Co je to nejdůležitější, co člověk může udělat?

Především nepanikařit. Vždycky se divím, když zazní: „Teď se všichni vyděsili.“ Neděste se. Jsme v situaci, v jaké jsme, není to ani poprvé, ani naposledy. Buďte rozumní, nechoďte tomu zbytečně naproti. Když můžete, tak se pobavte, když můžete jít do divadla, když vám to povolí, tak herci budou rádi, vy budete rádi. Říká se „veselá mysl, půl zdraví“. To je určitě pravda. A „čisté ruce, půl zdraví“. Když to dáte dohromady, tak máte covid pokrytý.

Reklama

Doporučované