Hlavní obsah

S kamerou do výšky 4 tisíc metrů. Tak vypadá svět horského vůdce Dawa

Sledujte nový pořad Extreme interviews: Ve světě horského vůdce. S Dawem – Davidem Knillem – do výšky čtyř tisíc metrů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Lezl v Himálaji, vedl skupiny na nejvyšší horu Ameriky Aconcaguu, výpravy provázel po Antarktidě i po Alpách. Horského vůdce Davida Knilla vyzpovídala během výstupu na jeden z vrcholků Walliských Alp moderátorka Lucie Výborná.

Článek

Teprve se blížilo svítání, když se Lucie Výborná navázala na lano a s horským vůdcem Davidem Knillem alias Dawem opustili chatu Rothornhütte ve Walliských Alpách.

Čekal je výstup jihovýchodní cestou na Zinalrothorn, vysoký zhruba 4 200 metrů. Výstupový čas čtyři hodiny, sestupový čas tři hodiny.

Jen příroda, ostrý vzduch, nohy stoupající v namáhavém terénu a zvuky křupání namrzlého sněhu pod podrážkami.

„Tady v horách jsou slyšet dvojí zvuky. Nepříjemné, které signalizují nebezpečí, jež může přijít v blízké budoucnosti. Zahřmění, zapraskání ledovce. Pád převislého kusu ledu, byť vzdáleného. Pád kamení. To je něco, co člověka může ohrozit. To jsou zvuky, které v tobě vzbuzují ostražitost,“ říká Daw během výstupu. „A pak jsou zvuky, které symbolizují život. Třeba tekoucí voda. Když sestupuješ z vrcholů, kde je voda v pevném skupenství, a dostaneš se dolů, kde už voda teče, to je krásný zvuk. Někdy je člověk rád i za lidský hlas, signalizuje: A, už jsem skoro dole. Bude jídlo. Můžu hodit ten těžký batoh pryč.“

Na co všechno se musí dávat v extrémních podmínkách pozor? Jaké chyby mohou být ty poslední? Jak se vyrovnat se smrtí parťáků a co je na životě ve výškách nejkrásnějšího?

Pusťte si první díl pořadu Extreme interviews, ve kterém bude moderátorka Českého rozhlasu Lucie Výborná zpovídat své hosty v prostředí, které je pro ně přirozené. Na horách, na vodě i pod vodou. „Dvacet pět let dělám rozhovory se zajímavými lidmi v této zemi. Čtyřicet let sportuji a snažím se být v sepětí s přírodou v outdooru, kterému někdo říká adrenalin. Myslím, že je na čase obě tyto věci spojit a být s lidmi přímo na místě,“ podotkla Lucie Výborná.

Pořad Extreme interviews vysílá Televize Seznam jednou měsíčně.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované