Hlavní obsah

Restauratéři se obávají insolvencí, chtějí od vlády záruky peněz

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Restauratéři požadují od státu jasné záruky přímé finanční pomoci. Dnes to napsali v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici. Pokud pomoc vlády nebude rychlá, budou muset vyhlašovat insolvenční řízení.

Článek

Pod dopisem jsou podepsáni zaměstnavatelé 4000 lidí. Vláda přikázala restauracím zavřít pro veřejnost, mohou nabízet pouze jídlo přes ulici nebo rozvozem.

Restauratéři v dopise informují vládu, že většina gastronomických podniků v ČR je dnes ve vážném ohrožení. „Chováme se jako řádní hospodáři. Necháváme si rezervu, abychom pokryli výkyvy sezon i popularity, havárie, opravy, renovace a nepředvídatelné události. Všechny restaurace máme za nemalé částky pojištěné. Proti dopadu nařízení, která vláda vyhlásila v rámci boje proti onemocnění COVID-19, se však pojistit nelze,“ píšou.

Upozorňují na ustanovení krizového zákona, v paragrafu 36 se v něm píše, že „stát je povinen nahradit škodu způsobenou právnickým a fyzickým osobám v příčinné souvislosti s krizovými opatřeními a cvičeními“. Podle restauratérů je tedy evidentní, že nestačí, aby stát poskytoval záruky u bezúročných půjček, pozdržoval platby daní nebo částečně nahrazoval mzdy, jak zatím přislíbil. „Nikdo z nás nechce dlouhodobě zadlužit své podniky, které v blízké budoucnosti nejspíš nebudou prosperovat,“ dodávají.

Chtějí tak od státu jasné záruky, bez kterých většina restauratérů nebude moci pokračovat v podnikání. Pod dopisem jsou podepsáni například Jan Boroš z restaurace Potrefená husa, Miloš Hodan a František Koutal z Grosseto, Tomáš Karpíšek a Daniel Kronďák ze sítě Ambiente nebo šéfkuchaři Emanuele Ridi, Zdeněk Pohlreich či Radek Kašpárek.

Počet transakcí v restauracích v pondělí proti běžnému pracovnímu dni klesl o 89 procent, uvedla již dříve stravenková společnost Edenred. Podle poskytovatele platebních systémů Dotykačka osm z deseti restaurací kvůli vládnímu nařízení v boji s koronavirem v neděli zavřelo, tržby gastronomických podniků klesly na 15 procent proti běžnému období.

Doporučované