Článek
Už od zimy cítím, že hotely otevřeme 28. května, protože loni jsme otevírali 29. května – tak nějak mi to bylo celou dobu jasné.
Nicméně jsem netušil, že budeme v pondělí otevírat také restaurace. Pomáhal jsem uklízet a finišovat přípravy na otevření našich hotelů ve Špindlerově Mlýně, nestíhal jsem sledovat informace z vlády a najednou takové překvapení.
Rychlé rozhodnutí vlády o rozvolnění pro nás čistě teoreticky moc velká zátěž není, provozujeme ve Špindlu v hotelích Savoy a Soyka dvě restaurace a dva bary, ve kterých jsme stejně směřovali k otevření.
V Praze provozujeme bistro na Kampě a kavárnu v Nerudově ulici. A protože jsou to obě dvě hodně turistické lokace, tak se k jejich plnému fungování nijak dramaticky neženeme. Na Kampě zatím fungujeme na zahrádce přes víkendy, takže za vnitřní prostory budeme rádi a třeba přidáme nějaký provozní den navíc. V Nerudovce se chystáme otevřít v horizontu dvou až třech týdnů.
Z pohledu našeho byznysu nás rychlejší rozvolnění moc nezaskočilo. Nicméně si dovolím říct, že to je prostě ve stylu „česká vláda“, takže chaos. Ale co je důležitější, v tak rychlém kroku vidím také snahu o zastavení podpory provozovatelům restaurací – především pro podniky ve velkých městech, jako například pro nás v Praze, to prostě bude znamenat velké trápení.
Myslím, že by vláda měla moc dobře zvážit další podporu minimálně u Antiviru, protože provozovatelé jsou po více než roční stagnaci na konci sil, hlavně těch finančních. A návrat mezinárodního turistického ruchu je v nedohlednu.