Hlavní obsah

Potravinová banka Vysočina loni rozdělila 376 tun potravin, o dvě třetiny víc

Foto: Česká federace potravinových bank

Ilustrační foto.

Potravinová banka Vysočina loni rozdala o 152 tun víc než v předchozím roce. Jídlo, které zbývalo v obchodech nebo v jiných provozovnách, poskytovala prostřednictvím charit a dalších organizací přibližně 9500 lidem v nouzi.

Článek

Činnost banky, která loni rozdala skoro 376 tun potravin, podporuje i kraj. Na pokrytí části letošních provozních nákladů jí krajská rada schválila 200 tisíc korun. „Potravinová banka má nezastupitelné místo v regionálním neziskovém sektoru,“ uvedl radní kraje Jan Tourek (KDU-ČSL). Kraj banku podporuje od jejího vzniku, v posledních šesti letech je roční krajský příspěvek ve výši 200 tisíc korun.

Potravinová banka sídlí v Ledči nad Sázavou, kde má dostatečně velké sklady, o její provoz se stará šest lidí. „Dokáže pokrýt potřeby klientů v rámci celého Kraje Vysočina,“ uvedl Tourek. Množství jídla, které potravinová banka na Vysočině přerozděluje, se v posledních letech podstatně zvýšilo. V roce 2014 bankou prošlo 26 tun potravin, v roce 2019 už skoro sto tun a o rok později 224 tun.

Trvanlivé jídlo a další zboží mohou potřebným darovat i zákazníci v obchodech při pravidelných sbírkách, které pořádá Česká federace potravinových bank. Podzimní kolo této sbírky se na Vysočině loni v listopadu týkalo 22 obchodů. Eva Šilhanová z Potravinové banky Vysočina při té příležitosti řekla, že v koronavirové epidemii přibylo lidí žádajících pomoc, zároveň se zvýšil objem přerozdělovaného zboží.

Do potravinové banky se dostalo hodně jídla z jídelen a restaurací, které musely kvůli epidemii zavírat. Různé přebytky z obchodních řetězců dostává banka průběžně. Přerozděluje je prostřednictvím neziskových organizací, přes sociální odbory měst a úřad práce. Balíčky se podle Šilhanové připravují lidem na míru. Matkám samoživitelkám s malými dětmi dává banka například i pleny a kojenecká mléka. Důchodce, který žije sám a tolik si nevaří, potřebuje potraviny, které jsou spíš jednoduché na přípravu.

Doporučované