Hlavní obsah

V centru Plzně budou první farmářské trhy s 50 stánky lokálních potravin

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

V Plzni začne tuto sobotu sezona farmářských trhů na náměstí Republiky v centru. Zhruba padesátka prodejců tam bude nabízet čerstvé lokální potraviny, z téměř 80 procent z Plzeňského kraje.

Článek

Trhy se budou opakovat každou sobotu, vždy od 08:00 do 12:00, a to až do 16. prosince. „Čerstvé mléčné výrobky, pečivo, uzeniny, ryby, zeleninu, pivo, víno i sazenice si tam pravidelně chodí nakupovat asi tři tisíce lidí,“ řekl dnes ČTK Tomáš Popp z občanského sdružení Envic, které trhy pořádá 14. rokem.

„Jako jediné v ČR mají celosvětovou značku Slow Food, kterou získaly díky tomu, že nabízí skutečně originální a kvalitní jídlo typické pro region. Bereme jen prvovýrobce, ne překupníky, kteří jsou třeba v Praze nebo na rakouských trzích běžní,“ uvedl Popp.

Libuše Sittová z Dvoru Krasíkov z Tachovska uvedla, že prodej na trzích, kam chodí jiná skupina zákazníků než do běžných obchodů, je pro ni každotýdenní vzpruhou a ujištěním, že vyrábí dobré zboží. „A že kvalita je důležitější než cena. Někteří zákazníci nám po skončení trhů před Vánoci řekli: ‚Co já budu teď ty tři měsíce jíst?‘“ uvedla. David Plzák ze stejnojmenné plzeňské udírny prodával 12 let v Praze, ale od loňska už jen v Plzni. „Říkali mi, že peníze jsou jen v Praze, ale to není pravda,“ řekl. Popp uvedl, že tržby stánkařů v Plzni, kde lidé cíleně nakupují, jsou mnohem vyšší než na pražské náplavce, kam chodí více „jen“ ochutnávat a bavit se. „U nás hudba nehraje,“ dodal.

Podle Poppa jsou trhy inkubátorem nových nadějných projektů. Jmenoval třeba pekařství Bread House z Plzně, které založila česko-německá rodina. Původně dodávalo pečivo jen na trhy, ale díky vysoké poptávce otevřelo také prodejnu v centru Plzně. Dále jmenoval korejskou rodinnou firmu Korjo-saram z Plzně, nabízí korejské speciality. „Díky prestiži trhů roste v Plzni počet farmářských obchodů,“ dodal.

Prodejci řekli, že své produkty museli zdražit kvůli vysokým cenám energií a služeb. „Ceny prodávaných potravin nejsou výrazně vyšší než v běžném malobchodu,“ řekl Popp. Sittová měla například obavy, když loni více zdražila kvůli rapidnímu růstu cen másla půlkilogramové listové těsto s máslem na 109 korun. „Žádný propad v prodejích nebyl,“ řekla.

„Farmářské trhy považujeme za tradiční akci a spolu s centrálním obvodem Plzeň 3 je podporujeme. Kromě toho, že si tam lidé mohou koupit skvělé jídlo, tak akce výrazně podporuje regionální farmáře,“ uvedl primátor Roman Zarzycký (ANO).

Otevřeno je sice oficiálně od 08:00, ale zákazníci už nakupují od 06:30. „Nejpopulárnější je zelenina, pak mléčné výrobky, maso a čerstvé pečivo,“ řekl Popp. Dříve bylo zboží vyprodané během dvou hodin, teď ho farmáři vozí víc a většinou vydrží až do 12:00.

Doporučované