Hlavní obsah

Tvarůžkového festivalu se v centru Olomouce zúčastní desítky prodejců

Foto: Profimedia.cz

Olomouc.

ěkolik desítek prodejců gastronomických specialit, regionálních produktů a řemeslných výrobků se zúčastní Tvarůžkového festivalu v Olomouci, kterým o víkendu ožije historické centrum města.

Článek

„Návštěvníci festivalu si letos budou moci koupit také textilní sortiment a suvenýry s tvarůžkovou tematikou,“ sdělila primátorova náměstkyně Markéta Záleská (ODS). V předchozích dvou letech organizaci tvarůžkového festivalu zhatila epidemie koronaviru. V roce 2019 návštěvníci festivalu spořádali více než čtyři tuny olomoucký tvarůžků.

„Po oba dny bude v kuchařské show připravovat speciality Roman Paulus a další mistři kuchařského řemesla. Návštěvníkům samozřejmě představí zajímavé recepty s tvarůžky,“ uvedla Záleská. Festivalu se podle ní zúčastní tři desítky prodejců gastronomických specialit a o něco více prodejců regionálních produktů a řemeslných výrobků. Gastronomickou část festivalu zastřešil projekt s názvem Ochutnejte Hanou, řemeslnou část spolek Moravská cesta.

Kromě ochutnávek specialit z tvarůžků se mohou návštěvníci těšit i na bohatý kulturní program. „Mimo tradiční cimbálové muziky, podvečerního dixielandu a show Legendy se vrací, vystoupí v neděli na Horním náměstí Aneta Langerová s kapelou,“ uvedla vedoucí odboru cestovního ruchu, kultury a sportu olomouckého magistrátu Karin Vykydalová.

Program na Dolním náměstí bude podle Vykydalové zaměřený hlavně na rodiny s dětmi. Nabídne kouzelnickou show, Cestu kolem světa s tvarůžkem s Pavlem Novákem nebo pohádková představení Divadla Tramtarie. „Ve stejném termínu bude ve městě probíhat i jarní etapa květinové výstavy Flora Olomouc. Obě akce propojí turistický vláček, který bude v pravidelných intervalech jezdit z Dolního náměstí do Smetanových sadů,“ dodala Záleská.

Historie prvních tvarůžků na Hané spadá do 15. století. Olomoucké tvarůžky se vyrábějí už jen v Lošticích na Šumpersku, kde je muzeum tvarůžků i cukrárna. Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem, v roce 2010 získaly chráněné zeměpisné označení EU.

Související témata:

Doporučované