Hlavní obsah

Nejlepším výrobkem Libereckého kraje je zrající ovčí sýr nakládaný v oleji

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Nejlepším výrobkem Libereckého kraje roku 2022 je zrající ovčí sýr nakládaný v oleji od Michala Sabáčka z Volfartic na Českolipsku. Zvítězil nejen ve své kategorii mléko a mléčné výrobky, ale také v celkovém hodnocení.

Článek

Druhá je Vratislavická kyselka citron, kterou letos vrátil na trh jablonecký výrobce sirupů a medovin Kitl. Na třetím místě skončila škvarková pomazánka od mimoňské firmy Váša. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na krajských dožínkách 3. září ve Frýdlantu, řekl ČTK mluvčí krajského úřadu Filip Trdla.

Cílem soutěže o nejlepší potravinářský výrobek je prezentace a podpora místních potravinářských firem. Soutěž vyhlásil Liberecký kraj poprvé v roce 2004, od té doby se o titul ucházelo už více než 900 regionálních výrobků. Zpracovatelé, farmáři i ekologičtí výrobci mají možnost soutěžit v devíti kategoriích. V minulosti jich bylo dokonce 12, některé ale zůstávaly neobsazené, proto kraj jejich počet zúžil. Do soutěže se mohou přihlásit lidé či firmy se sídlem na území Libereckého kraje. Šanci ale mají i výrobci mimo region, pokud přihlášený produkt v kraji vyrábějí.

V letošním, 18. ročníku posuzovala porota 116 výrobků. Největší konkurence byla v kategorii mléko a mléčné výrobky, kde bylo 23 přihlášených. „Naším cílem je podpořit lokální zemědělské a potravinářské producenty a upozornit na kvalitní potraviny z místních zdrojů,“ řekl již dříve ČTK krajský radní pro životní prostředí a zemědělství Václav Židek (Piráti). Soutěží se v kategoriích: masné, mléčné, pekařské a cukrářské výrobky, alkoholické i nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina, biopotraviny a ostatní. Od loňského roku porota oceňuje také nejlepší výrobek z pohledu zdravého životního stylu.

Kromě tří nejlepších ponese nově označení Výrobek Libereckého kraje také světlá tlačenka od firmy Váša, jahodový cheesecake Pavly Pospíšilové z Hodkovic nad Mohelkou, polotmavá dvanáctka z Beranova pivovaru, labužnická paprikajda od Martiny Papežíkové z Turnova, přírodní bio kefír Ladislava Stehlíka z Jablonce nad Jizerou a také žitno-pšeničný kvasový chléb od Lukáše Maška z Velkých Hamrů, který navíc získal cenu i za přínos ke zdravému životnímu stylu.

Vítězové jednotlivých kategorií si spolu s označením pro svůj výrobek odnesou i šek na 25 000 korun, peníze pro oceněné ale musí ještě v úterý 30. srpna schválit krajské zastupitelstvo.

Doporučované