Hlavní obsah

Zámek Lednice bude mít od února prohlídky pro neslyšící. Výklad zajistí video

Foto: Shutterstock.com

Zámek Lednice (ilustrační foto).

Neslyšící návštěvníci, kteří komunikují pomocí českého znakového jazyka, budou mít od února možnost prohlédnout si zámek Lednice na Břeclavsku i s odborným výkladem.

Článek

Díky spolupráci správy zámku s organizací Tichý svět vznikla videa ve znakovém jazyce, která neslyšící provedou po základním prohlídkovém okruhu. V tiskové zprávě o tom informovala organizace Tichý svět.

„Český znakový jazyk má oproti češtině zcela jinou gramatiku a pravidla. Proto je pro mnoho neslyšících psaný text složitý a nesrozumitelný a potřebují tak informace ve svém rodném jazyce, tedy znakovém,“ vysvětlila ředitelka organizace Marie Horáková.

Videa s přetlumočeným výkladem si budou návštěvníci přehrávat na tabletech, které jim zapůjčí na pokladně. Prohlídky ve znakovém jazyce umožňuje na jihu Moravy od začátku roku i brněnská Vila Tugendhat.

„Jsme moc rádi, že tento projekt vznikl. Jako správa nejnavštěvovanější národní kulturní památky se snažíme umožnit všem návštěvníkům bez rozdílu maximální zážitek a zpřístupnit informace o kulturně historickém vývoji našeho areálu,“ uvedla kastelánka zámku Ivana Holásková.

Zámek je až do 18. prosince otevřený o víkendech, tablety s výkladem ale budou k dispozici až od února, kdy se po pauze základní okruh zámku znovu otevře. Zatím si neslyšící nebudou muset prohlídky rezervovat dopředu, postačí o tablet s videovýkladem požádat na pokladně zámku.

Lednický zámek je součástí Lednicko-valtického areálu, který je jako krajinný celek o rozloze 300 čtverečních kilometrů zapsán na seznamu památek UNESCO. Jeho součástí jsou zámky Lednice a Valtice i další kulturní památky včetně 16 drobných staveb v krajině, takzvaných salet. Podobu dali areálu v 18. a 19. století Lichtenštejnové.

Doporučované