Hlavní obsah

Přinášíme audioknihy na celé léto. „Čtěte ušima“ s hereckými hvězdami

Foto: Seznam Zprávy

Poslouchejte audioknihy na Seznam Zprávách.

K létu neodmyslitelně patří nejen cestování, ale i relax u knih. Seznam Zprávy vám každý týden zcela zdarma přinesou nové audioknihy, kterým propůjčily hlasy hvězdy herectví i dabingu, říká v rozhovoru novinář SZ Pavel Vondra.

Článek

Kde se vzal nápad na vydávání audioknih na Seznam Zprávách?

Jde o výsledek spolupráce s Asociací vydavatelů audioknih. Stali jsme se mediálními partnery výročních cen Audiokniha roku a v rámci toho nám vydavatelé uvolnili několik titulů ze své produkce, které můžeme bezplatně poskytnout našim čtenářům/posluchačům. Nejde o úplné novinky, jsou to ale všechno úspěšné tituly prověřené časem i vkusem čtenářů a posluchačů. Celkově je to velmi dobrá ochutnávka toho, jak vypadá špičková tuzemská produkce v neustále rostoucím segmentu audioknih.

Jak často budou knihy vycházet? A o jaké tituly půjde?

Začali jsme s titulem Nejznámější konspirační teorie, který pro vydavatelství Supraphon připravil Alan Piskač a my jsme z něj udělali letní seriál, kdy každou sobotu vydáváme jednu kapitolu. Celkem jich bude 14 a nabízí důkladnou sondu do světa spikleneckých teorií od tzv. Nového světového řádu přes stále živého Elvise a Michaela Jacksona (a naopak údajně už dávno mrtvého Paula McCartneyho) až po „atentát“ na Alexandra Dubčeka. Vedle toho každou červencovou neděli (plus tu první srpnovou) nabídneme jednu kompletní audioknihu, a to v tomhle pořadí:

29. 6. Alan Piskač: Nejznámější konspirační teorie (nakladatelství Supraphon)

7. 7. Bohumil Hrabal: Slavnosti sněženek (vydavatelství Tympanum)

14. 7. Karel Čapek: Válka s mloky (vydavatelství Tympanum)

21. 7. Josef Bernard Prokop: Karel IV. – tajný deník (vydavatelství One Hot Book)

28. 7. Cressida Cowell: Jak vycvičit draka (Škyťák Šelmovská Štika III.)  (vydavatelství One Hot Book)

4. 8. Eduard Bass: Cirkus Humberto (Audiotéka)

Kdo je namluvil?

Jde o skutečnou hvězdnou sestavu - lidi, kteří se profesionálně živí herectvím a dabingem a právě i načítáním audioknih, ostatně jde o jména, která najdete i mezi oceněnými v Audioknize roku. Například Pavla Soukupa, který načetl Hrabalovy Slavnosti sněženek, ocenila Asociace vydavatelů audioknih letos jako osobnost roku za přínos pro rozvoj audioknih u nás. Hrabal je pro něj navíc srdeční záležitost, což je samo o sobě pro posluchače zárukou mimořádného zážitku. Další tituly namluvili Lukáš Hlavica, Jiří Dvořák, David Novotný, Pavel Rímský a Zbyšek Horák, takže opravdu první liga na poli produkce audioknih.

Nejznámější konspirační teorie - 1.díl

Kdo stojí za největšími záhadami současného světa? Jde o spiknutí mocných? Co nesmíme vědět? Proč jsme se nikdy nedozvěděli „celou pravdu“ o teroristických útocích z 11. září 2001, atentátu na prezidenta Kennedyho či přistání na Měsíci? Letní seriál Seznam Zpráv přibližuje nejznámější konspirační teorie a začíná tajnými společenstvy, ilumináty a svobodnými zednáři.

Půjde čistě o letní projekt?

V tuhle fázi je to tak koncipované. Říkali jsme si, že k létu neodmyslitelně patří čtení, ať už u vody, ve vlaku, nebo v letadle. A to i „čtení ušima“. Ale počítáme s tím, že v budoucnu k té šestici titulů budou přibývat další. A možná i dřív než zase za rok na začátku léta.

Jak si mohou čtenáři audioknihy poslechnout? Mohou si je třeba i stáhnout na cesty?

Musí k nám na web Seznam Zpráv nebo na platformu Podcasty.cz. Naše přehrávače stahování neumožňují, ale hned vedle budou mít čtenáři/posluchači přehledný soupis kapitol i s časovými kódy. Takže i když ty mnohahodinové knihy nedají na jeden zátah, rozhodně se při jejich poslechu neztratí.

Doporučované