Hlavní obsah

Poslední šance hlasovat o nejlepší český podcast. Které podcasty Seznam Zpráv můžete podpořit?

Foto: Seznam Zprávy

Hlasujte pro vaše oblíbené podcasty v soutěži Podcast roku.

Hlasování v každoroční soutěži Podcast roku se uzavírá už dnes 6. června. Pokud váháte, jaké podcasty můžete v soutěži podpořit, níže najdete přehled podcastů Seznam Zpráv, které v soutěži můžete podpořit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podcast roku je každoroční soutěž o nejlepší podcasty v českém prostředí. Každý může hlasovat až pro pět podcastů. Hlasující mohou při svém výběru volit ze všech českých podcastů, které v posledním roce vydaly alespoň jeden díl. Hlasy můžete posílat až do 6. června.

Pro svůj oblíbený podcast můžete hlasovat zde: Hlasování Podcast roku.

„Podcasty jsou fenoménem poslední doby a jsem rád, že Seznam Zprávy na to rychle reagovaly a dnes nabízejí posluchačům sérii velmi úspěšných titulů,“ říká šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík. „Vyprávění příběhů, audioanalýzy či glosy i rozhovory ve formátu jeden na jednoho navíc skvěle doplňují obsah, který Seznam Zprávy nabízejí ‚v písmenkách‘.“

„Vedle našich zavedených podcastových titulů, jako je 5:59, Vlevo dole, Ve vatě nebo Ptám se já, jsem obzvlášť pyšný na investigativní projekt Slopné: Kdo je vrah, jež zpracovaly kolegyně Adéla Jelínková a Christine Havranová. Po zásluze s ním bodovaly i v Novinářských cenách,“ vyzdvihuje Jiří Kubík jeden z nedávných úspěchů podcastové produkce Seznam Zpráv. Podívejte, jakých dalších úspěchů jednotlivé audiopořady dosáhly, a pomozte jim soutěžit o ocenění v soutěži o nejlepší podcast.

Podcasty Seznam Zpráv

Vyhlášení

Vyhlášení soutěže o nejlepší podcast proběhne 17. června a šestého ročníku předávání cen se můžete zúčastnit i vy. Součástí programu budou také živá talk show podcasterů Vlevo dole, Čelisti, Hodina Dějepichu, Chumelenice.

Kromě toho se na místě budete moci setkat i s dalšími tvářemi a hlasy podcastů Seznam Zpráv.

Vyhlašování je poprvé otevřené veřejnosti. Připojte se k nám osobně na Scéně na Občanské plovárně. Více informací naleznete na stránkách Podcastu roku.

Pro koho můžete hlasovat?

Denní zpravodajský podcast 5:59

Zpravodajský tým Lenky Kabrhelové přináší jedno zásadní téma každý všední den. Dozvíte se vždy to nejdůležitější o dění v Česku, ve světě, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv s výjimečnými hosty nejen z Česka, ale i ze zahraničí. Vychází vždy přesně za minutu šest.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Moderátorka Lenka Kabrhelová s Veronikou Lehovcovou Suchou při spuštění speciální řady MDŽ.

Minulý rok se podcastu navíc povedlo rozšířit spektrum do šíře skrze celou řadu speciálních sérií. Mezi nejzásadnější z nich patří podcast Slopné, kdo je vrah?, který si odnesl dvojnásobné ocenění z Novinářských cen.

Dalším výjimečným počinem je nově spuštěný formát MDŽ, pravidelná série rozhovorů zaměřená na ženy.

Do třetice pod hlavičkou 5:59 vzniká i speciální série Sekty CZ. Zkušená reportérka Seznam Zpráv Kristina Ciroková v ní pátrá po lidech, kteří stojí v čele manipulativních náboženských uskupení. Jsou to příběhy fyzického i psychického týrání, sexuálního násilí a zdánlivě bezvýchodných životních situací, které v několika případech skončily smrtí.

„Uplynulý rok nás v 5:59 zanesl do nových vod tematicky i formátově: máme za sebou hned dvě dramatická investigativní vyprávění, která přinesla zásadní odhalení. Letos na jaře jsme pak rozjeli projekt, na který jsme se dlouho těšili, tak trochu ‚talk show‘, kde se konečně chopily slova především ženy,“ vyjmenovává Lenka Kabrhelová, co se jejímu týmu povedlo. „Od posluchačů nám přicházejí nadšené reakce a my máme radost, že vás naše nápady oslovují. Teď nás můžete podpořit i v anketě Podcast roku, tak neváhejte!“ vyzývá proto fanoušky podcastu.

Vlevo dole: průvodce politickým zákulisím

Politická talkshow Vlevo dole Lucie Stuchlíkové a Václava Dolejšího letos obhajuje loňské vítězství v kategorii zpravodajství a publicistika. Kromě klasických zákulisních „hovorů u kávovaru“, které fanoušci tolik milují, oba zkušení političtí novináři také čím dál častěji vyjíždějí s mikrofonem do terénu – na volební mítinky, stranické kongresy, celonoční jednání ve Sněmovně…

„Snad je zbytečné dodávat, že fanoušci tento mezi podcasty zcela ojedinělý formát na pomezí reportáže a autorského audiodokumentu milují snad ještě víc. Pomozte podcastu obhájit triumf v kategorii Zpravodajství a publicistika a hlasujte pro něj i v šestém ročníku. Podpořte Vlevo dole svým hlasem!“ apeluje na stále se rozrůstající tábor příznivců Vlevo dole jeho editor Robert Candra.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Autoři Vlevo dole na vyhlášení minulého ročníku Podcastu roku.

Satirický Šťastný podcast

Hlasující mají v případě hlasu pro Šťastný podcast Jindřicha Šídla & spol. unikátní příležitost zajistit Jindřichu Šídlovi vítězství nad sebou samým. Hlasujte pro Šťastný podcast a dejte mu více hlasů než podcastu Dobrovský a Šídlo.

„Tým Šťastného podcastu se jednohlasně shodnul, že naší hlavní ambicí v anketě Podcast roku je vítězství nad konkurenčním formátem Dobrovský a Šídlo. Proto prosíme všechny fanoušky Jindřicha Šídla o masivní podporu. Bez vaší pomoci Jindřich sám sebe neporazí,“ oroduje za podporu kreativní producent Šťastného pondělí a spolumoderátor Šťastného podcastu Ondřej Lasák.

Rozhovorový hard talk Marie Bastlové

Ptám se já je na podcastovém trhu unikátní formát. Není to totiž odpočinkové povídání, jako většina ostatních, ale opravdový hard talk, kde politiky ani na chvíli nešetříme. Když ANO popírá dohodu o důchodech, ptáme se na to. Když TOP 09 nevěrohodně mění ministra pro vědu a výzkum, grilujeme jeho šéfku. Když zdražují potraviny, chceme po ministrovi jasné recepty na to, co s tím.

Mezi ty vůbec nejostřejší rozhovory loňského roku patřilo grilování šéfa hnutí PRO Jindřicha Rajchla za jeho predikce o benzínu za 100 korun nebo Jany Jochové z Aliance pro život, která tak urputně odmítá manželství stejnopohlavních párů, že přiznala i to, že sama nepotřebuje volební právo, protože volit by za ni zvládl manžel.

„Jsme na politiky ostří a tak to má být. Fakt se ničemu nevyhýbáme, navíc z režie rozhovory poslouchají moji dva editoři, kteří neustále sledují, jestli se hosté nevyhýbají odpovědím. Samozřejmě to nese i své stinné stránky – mnozí z nich se k nám totiž bojí chodit. A tak třeba za celé hnutí ANO chodí jen Karel Havlíček a nám se pak posluchači smějí, že ho máme ve studiu pořád. Ale on jediný přijde. Ale vyhýbají se nám i vládní politici – třeba premiér Petr Fiala nebyl na hard talku přes dva roky,“ říká hlavní tvář pořadu, moderátorka Marie Bastlová.

Mediální cirkus: pod pokličku novinářské práce

Tým Ptám se já od letoška vydává ještě jeden podcast, ovšem tentokrát úplně jiný. O médiích, se známými novináři a mediálními manažery. Rozhovory v něm nejsou tak konfrontační, jsou osobnější, otevřenější a delší. Chtějí ukázat známé novináře, jejich práci, způsob přemýšlení i fungování redakcí a novinářů obecně. Takhle už Mediální cirkus stihl ukázat moderátora Jakuba Železného, ředitele Českého rozhlasu Reného Zavorala, mediálního magnáta v potížích Jaromíra Soukupa, válečnou zpravodajku Petru Procházkovou nebo moderátory a zakladatele DVTV Danielu Drtinovou a Martina Veselovského.

„Hned na první dobrou nás napadl název Mediální cirkus, protože média takový malý cirkus jsou. Když jsem na první natáčení zvala Jakuba Železného, tak jsem název raději zamlčela a byla ráda, že se neptal. Když pak viděl název, myslím, že se dost vyděsil, ale to už bylo natočeno. A teď si lidé pomalu zvykají a my už to milujeme, včetně naší cirkusové znělky,“ říká s úsměvem moderátorka Marie Bastlová.

Foto: Seznam Zprávy

Marie Bastlová při natáčení prvního dílu podcastu s Jakubem Železným.

Byznysový rádce Ve vatě

Byznysový podcast Markéty Bidrmanové se stálými hosty se na podcastové mapě již ustálil jako must-have pro každého zájemce o investování a zaslouženě patří k nejviditelnějším byznysovým podcastům. Investiční evangelium šíří už ve 150 epizodách, aktuálně s věrozvěsty analytičkou Annou Píchovou, ekonomkou Janou Matesovou, ekonomem Dominikem Stroukalem a hypotečním expertem Liborem Ostatkem.

„Na podzim oslaví podcast Ve vatě třetí narozeniny. A třetí ‚placka‘ v anketě Podcast roku by byla skvělým dárkem,“ přiznává moderátorka Markéta Bidrmanová. „Naše mise je pořád stejná: ukazovat, že investování není sprosté slovo. Že investovat může každý. A že by investovat měl každý. Nemine týden, kdy bychom nedostali mail posluchače, který začal investovat s námi. Kolik milionářů jsme už stihli vyrobit, netušíme, účty se budou skládat až po letech, ale kolem podcastu Ve vatě jsme nabalili komunitu skvělých posluchačů, s kterými se rádi potkáváme i naživo, během našich ‚výjezdních‘ natáčení.“

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ve vatě speciál.

Podcast pravidelně čtyřikrát do roka připravuje živá vystoupení k nejzásadnějším událostem na poli osobních financí. Příští vystoupení proběhne už 12. června na téma „Do penze s novým DIP"?

„V čem jsme unikátní? Snažíme se o složitých tématech mluvit jednoduše, neformálně a občas i s humorem. Občas se to nepovede, ale to ostatně platí i v investicích. Asi proto patříme k nejposlouchanějším ekonomickým a investičním podcastům,“ uzavírá Bidrmanová.

Kulturní Rozhovory Jonáše Zbořila

V českém prostředí jeden z mála nedostatkových podcastů zaměřených na kulturu. Editor kulturní rubriky Jonáš Zbořil si do rozhovorů zve různorodé hosty od těch nejvýraznějších person kulturního života až po zatím neobjevené talenty, které ale vždy mají co říct.

Za 14 měsíců existence tohoto podcastu vytvořil Jonáš Zbořil jako jeho autor úctyhodný katalog rozhovorů s osobnostmi (nejen) z umělecké sféry. Posluchači na nich oceňují zejména neobyčejnou míru empatie, ponoru a zápalu pro umění a kulturu v nejširším slova smyslu. Ať se Jonáš baví s filmaři, divadelníky, hudebníky, výtvarníky nebo spisovateli, vždy je slyšet, že je mezi svými, tedy mezi lidmi, kteří bez kultury nemohou žít.

A je vcelku jedno, jestli mu partnerem v rozhovoru jsou filmová režisérská esa jako Agnieszka Holland či Luc Besson, veleúspěšný francouzský spisovatel Édouard Louis, laureáti tuzemských literárních cen Marek Torčík, Alena Machoninová, nebo třeba filozof a estetik Miroslav Petříček a přírodovědec a „sociolog rostlin“ Jiří Sádlo.

„Vlastní spisovatelská zkušenost myslím Jonášovi pomáhá hledat a nacházet slova, která přesně vystihují to, co mnozí možná nedokážou ani pocítit, natož pak popsat. Především je ale z jeho rozhovorů cítit velký přehled a obeznámenost s kulturním provozem ve všech jeho formách a – což bych chtěl obzvlášť zdůraznit – upřímný zájem podělit se o to nejzajímavější z kultury s posluchači,“ přimlouvá se za hlasy pro Rozhovory Jonáše Zbořila šéfeditor podcastů Seznam Zpráv Pavel Vondra.

Galerie osobností: profilové rozhovory se zajímavými hosty

Unikátní rozhovory šéfredaktora Seznam Zpráv Jiřího Kubíka s významnými ženami a muži, kteří patří k hvězdám svých oborů. Dlouhoformátový formát dává příležitost nabídnout jejich inspirativní myšlenky do hloubky. Nechte se inspirovat jejich životem, dílem, názory a zlomy v kariéře.

„Vedle zpravodajských a aktuálních rozhovorů jsme se před rokem rozhodli i pro projekt Galerie osobností, ve kterém zveme na profilové rozhovory významné a úspěšný ženy a muže mnoha oborů,“ představuje pořad šéfredaktor Jiří Kubík. „Díky tomu mají čtenáři a posluchači každý týden možnost blíže poznat jednoho opravdu výjimečného člověka, který je může svými úspěchy, životními postoji či peripetiemi inspirovat. Je to veskrze pozitivní obsah a vítaný doplněk ke zpravodajským informacím na Seznam Zprávách,“ uvádí svůj pohled, proč si myslí, že projekt vyčnívá mezi všemi ostatními podcasty.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Natáčení Galerie osobností s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou.

Sportovní okénko: Nosiči vody i ledu

Fotbalový podcast Seznam Zpráv s triem moderátorů Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden rozebírá novinky z českého a světového fotbalu. Příběhy, výkony, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí, to všechno najdete na jednom místě.

Od 11. ledna 2022, kdy vyšla jeho první epizoda, týden co týden – ať je léto nebo zima – zásobuje posluchače rozbory dění na domácích i zahraničních fotbalových trávnících a příležitostně přináší i rozhovory se zasloužilými fotbalovými internacionály (Vladimír Šmicer, Pavel Nedvěd, Karel Poborský) nebo trenérskými osobnostmi (Jindřich Trpišovský, Ivan Hašek).

„Z reakcí posluchačů víme, že stálá trojice ‚nosičů‘ ve složení Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh se těší mimořádné přízni nejen pro svůj unikátní vhled, zkušenosti a kontakty, ale i proto, jak moc si dává záležet na kultivovaném jazykovém projevu,“ shrnuje šéfeditor podcastů SZ Pavel Vondra.

Pod hlavičkou ‚nosičů‘ vznikl tento rok také speciální bonusový formát k hokeji. Podcastová série Nosiči ledu hokejového historika a člena návrhové komise Síně slávy českého hokeje Tomáše Kučery, ve které u příležitosti konání MS v hokeji v Praze přibližuje nejzajímavější okamžiky bohaté české a československé hokejové historie a v osobních rozhovorech zpovídá ty, kdo tyto dějiny tvořili přímo na ledě.

Foto: Seznam Zprávy

Hokejista Jiří Novotný a moderátor Tomáš Kučera při natáčení podcastu Nosiči ledu.

„U příležitosti domácího mistrovství světa v hokeji poskytli Nosiči vody ve svém podcastovém kanálu prostor i spřátelené podcastové sérii Nosiči ledu, kterou pro Seznam Zprávy vytvořil hokejový historik a publicista Tomáš Kučera, mimochodem sám posluchač a fanoušek Nosičů vody. Na ploše devíti dílů se mu spolu s jeho hosty – slavnými hokejisty – myslím velmi poutavě povedlo popsat a zachytit ty nejvýznamnější okamžiky z dějin tuzemského hokeje. A nepochybuju, že se za nimi rád vrátí každý, kdo si teď mohl po dlouhé době užít euforii z další zlaté medaile na MS,“ dodává ke zmiňované sérii Vondra.

Pro svůj oblíbený podcast můžete hlasovat zde: Hlasování Podcast roku.

Doporučované