Hlavní obsah

5:59 na scéně na Colours of Ostrava: Unikátní experiment vyjíždí z Prahy

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Z inscenace 5:59 na scéně.

5:59 na scéně vyjíždí z Prahy. První vydání unikátního divadelního experimentu, které nadchlo fanoušky podcastu 5:59 v Praze, se tentokrát představí v rámci festivalu Colours of Ostrava v ostravském divadle Gong.

Článek

Operace Důvěra a případ Davida Ratha, československý orgasmus a sound design jako prostředek vyprávění. Neobvyklé příběhy propojené do jednoho mimořádného představení. První vydání inscenace 5:59 na scéně se tentokrát představí na hudebním festivalu Colours of Ostrava.

Zástupce šéfredaktora a vedoucí investigativy na Seznam Zprávách Radek Kedroň nabídne napínavou reflexi jedné z největších korupčních kauz samostatného Česka – případu pravomocně odsouzeného korupčníka a lékaře Davida Ratha. Režisérka a rusistka Marta Nováková přiblíží pátrání po námětu svého nového filmu. Ohlédne se u toho i za výzkumem československého orgasmu. A společně se sound designérem Martinem Hůlou publikum nahlédne do světa zvuku a do toho, jak nás zvuk ovlivňuje.

„Máme velkou radost, že vyrážíme z Prahy ven a potkáme se s festivalovým publikem, které se sjede z celého Česka. 5:59 na scéně je unikátní projekt, který pojímá vyprávění v divadelním sále zcela originálně,“ přibližuje projekt moderátorka zpravodajského podcastu 5:59 Lenka Kabrhelová.

„Diváci nám na domovské scéně v pražském Vzletu často říkají, jak jsou netradiční formou nadšení. Jsme rádi, že se v ostravském Gongu oživlý podcast bude moci představit lidem, kteří se s ním ještě neměli možnost setkat,“ pokračuje.

+10

Překvapení pro ostravské publikum

Lenka Kabrhelová se pro tento netradiční formát nadchla už jako zahraniční zpravodajka ve Spojených státech, kde podobné inscenace uváděl Pop-Up Magazine. První ale viděla až v Česku, online během lockdownu.

A projekt si nakonec oblíbilo i české publikum. První vydání oživlého podcastu, které tvůrci uvedli na jaře 2023, se dočkalo hned několika repríz a letos dokonce tvůrci představili v pražském Vzletu nové příběhy.

Jak někteří diváci hodnotili představení 5:59 na scéně? Poslechněte si ve videu:

„Festivalové publikum nicméně kromě inscenace dostane i jeden bonus,“ upozorňuje moderátorka zpravodajského podcastu 5:59 Lenka Kabrhelová. Po skončení představení se diváci mohou zapojit do debaty s tvůrčím týmem. Ptát se mohou nejen na divadelní projekt, ale i na fungování zpravodajského podcastu 5:59 nebo investigativního oddělení na Seznam Zprávách.

Na představení budou moci v pátek 19. července od 21 hodin dorazit všichni návštěvníci hudebního festivalu Colours of Ostrava. Místa je možné si i zarezervovat, není to ale podmínkou.

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované