Článek
Zdá se vám někdy, že je u nás příliš velká byrokracie na úřadech? Nabízíme srovnání s moldavským Kišiněvem. Reportéři Rádia Svobodná Evropa natočili, jak to chodí, když si tam někdo chce otevřít třeba restauraci.
„Když jsme chtěli restauraci otevřít, tak minimální doba na schválení, aby fungovala, je 72 dní,“ říká Američan David Smith. Hlavním důvodem je, že v podstatě nic nejde udělat najednou. „Potřebuji schválení od veterináře, který by potvrdil, že nezabíjím zvířata. Oni ale nic nekontrolují. Prostě jen zaplatíte necelé tři dolary a oni by vám měli dát razítko. Ale na to mají 20 dní, aby to udělali. Takže vy to zaplatíte a oni před vás položí ten papír - bez podpisu a razítka - a ten papír na tom místě zůstane 20 dní. Určitě. Přijďte si pro něj za 20 dní.“
V Moldavsku se podle Smithe říká vtip: „Všechno je těžší, než by mělo být. Všechno. Ale nic není nemožné. Můžeš to dokázat. Stojí to jen spoustu času.“
Reportáž v úvodním videu je součástí pořadu Svět bez obalu. V TV Seznam jej můžete v premiéře vidět každou neděli od 21:00.
Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.