Hlavní obsah

Rada se na tribuně Dukly zasnil. A Vízek si vzpomněl na rozkaz zachránit Banskou Bystrici

Pátý díl pořadu Jiná liga se věnoval fenoménu Dukly Praha. Jiří Hošek se na tribuně na Julisce potkal s klubovou legendou Petrem Radou a jeho synem Filipem, který nyní za Duklu chytá.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dukla Praha je základním pilířem historie československého fotbalu, dodnes ji znají fanoušci na celém světě a v Anglii vstoupila i do tamní popkultury. Fenoménu Dukly se ve svém pátém díle věnoval pořad Jiná liga.

Článek

Když si odmyslíme giganty typu Real Madrid, nenajdete opravdu na planetě mnoho dalších klubů, jejichž dres by oblékali hned dva vítězi Zlatého míče France Footballu. Dukla Praha může nabídnout Josefa Masopusta a Pavla Nedvěda.

V pestrobarevném příběhu Dukly Praha se spojuje minulost vojenského klubu zřízeného komunistickým režimem, sláva masopustovské generace, která měla výrazný podíl na stříbru reprezentace z MS v Chile, i jejich následníků kolem Ivo Viktora či Zdeňka Nehody, hrdinů z ME 1976.

Dukla byla konkurenceschopná v pohárové Evropě, kde dokázala porazit i Manchester United, probojovala se dvakrát do semifinále evropských pohárů. A v domácí ligové soutěži posbírala 11 titulů.

Po společenských změnách, jež v zemi odstartovaly na konci roku 1989, to chvíli vypadalo, že se Dukla z fotbalové mapy pomalu vytratí. Ale posléze se slavná značka i ligová příslušnost na Julisku vrátily.

A drží se tam, zatím, zejména díky Petru Pauknerovi, majiteli Dukly, který v Jiné lize prozradil, kolik peněz už ho Dukla stála. „Bude to skoro 300 milionů,“ konstatoval nevesele. Náladu by mu jistě zlepšilo, kdyby se tým v lize zachránil. „Výkony absolutně neodpovídají vloženým prostředkům,“ zlobí Pauknera.

Na sportovně úspěšnější časy svého klubu zavzpomínal u sochy Josefa Masopusta slavný brankář Ivo Viktor, který si otestoval, jestli na Chodníku slávy pasuje otisk jeho dlaně. „Že nám nadávali do lampasáků? Já to bral s humorem. My jsme byli vojáci stejným podvodem, jako byli sparťani a slávisti třeba soustružníky v ČKD. Prostě jsme hráli fotbal.“

Na snímku zleva Zdeněk Nehoda, Josef Masopust a Ivo Viktor. To nejlepší z historie Dukly Praha.

Nad krásným výhledem z tribuny stadionu na Julisce se zasnil Petr Rada, který tu coby odchovanec klubu a jeho největší srdcař strávil nejlepší léta své úspěšné hráčské kariéry. Dnes se sem chodí dívat i na výkony svého syna Filipa, který za současnou Duklu chytá.

Do střelecké soutěže se zapojila dvojice klubových legend 80. let, členové Klubu ligových kanonýrů Ladislav Vízek a Milan Luhový. A než začali kopat, zavzpomínal Vízek, kterak od generála Tvarošky dostala Dukla rozkaz zachránit v lize sesterský klub Dukla Banská Bystrica, který úspěšně splnila.

A Milan Luhový se zamyslel nad současným, zdaleka nejen českým fotbalem, i z jiné perspektivy. Od korupčních podezření, spojených s výběrem Kataru coby pořadatelské země fotbalového MS, odvinul pohled na světový fotbal jako na obrovskou pračku špinavých peněz.

A v odlehčenější formě se o Dukle pobavil Jakub Podaný, který patří mezi opory současného týmu, s fanouškem celku z Julisky, rozhlasovým moderátorem Jiřím Špičákem. A řeč přišla i na otisk Dukly v britské popkultuře, konkrétně na písničku skupiny Half Man Have Biscuit o tom, že jediné, co chce interpret k Vánocům, je „venkovní“ dres Dukly Praha. Tedy dres ze sady určené k zápasům na hřištích soupeřů.

Reklama

Doporučované