Hlavní obsah

Pyro není zločin, míní fanoušci. Šéf ligy nesouhlasí: Pyrotechniku na stadionech nelze používat bezpečně

Rozhovor s šéfem Ligové fotbalové asociace Dušanem Svobodou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda přijal pozvání do pořadu Jiná liga na Televizi Seznam. V rozhovoru prozradil, proč nelze vypsat termíny zápasů s větším předstihem, jak je to s pyrotechnikou na stadionech nebo jak těžké je trestat fotbalové chuligány. To vše a ještě mnohem více se dozvíte ve videu nahoře v článku.

Článek

Dušan Svoboda má velký vliv na český, nejen ligový fotbal. Šéf Ligové fotbalové asociace je mimo jiné i viceprezidentem Sparty či předsedou Pražského fotbalového svazu. V rozhovoru pro Televizi Seznam a pořad Jiná liga odpovídal na dotazy fanoušků.

Jedním z témat rozhovoru byla termínová listina fotbalové ligy. Datum a přesné časy výkopů má na starosti právě Ligová fotbalová asociace. (LFA) „Termíny vypisujeme už téměř měsíc dopředu. V tom, abychom mohli vypisovat termíny a přesné časy s větším předstihem, nám situaci komplikují dva faktory. V české lize se nevysílají všechny zápasy živě v televizi. Tudíž se vždy musí nejprve vybrat televizní utkání. Omezuje nás také, že českou ligu vysílají dvě televizní stanice a chtějí si vybrat vždy ty nejlepší zápasy,“ vysvětloval Svoboda.

Další téma rozhovoru byla bezpečnost na stadionech a její vymahatelnost z pohledu klubů. Po incidentu v roce 2014, mezi fanoušky ostravského Baníku a pražské Sparty, se podle Svobody bezpečnost na stadionech výrazně zlepšila. Pro samotné kluby i LFA je ale těžké za současného nastavení právních předpisů a norem na výtržnosti v prostorech stadionu efektivně reagovat.

„V okamžiku, kdy běží fotbalové utkání a dojde k nějakému závadnému chování, je těžké výtržníka ihned zpacifikovat. Problémové situace se většinou dějí v místech vyhrazených pro ultras fanoušky a v případě zákroku by mohl snadno vzniknout další konflikt. Bez přerušení utkání to tak prakticky vůbec není možné,“ vysvětloval Svoboda.

Ve Velké Británii je na pozemcích fotbalových klubů uplatňována speciální legislativa. Ta umožňuje klubům větší kontrolu bezpečnosti na stadionech. Zároveň má pořadatelská služba podobné pravomoci jako policie. Od podobné úpravy zákonů na českých stadionech ale podle Svobody LFA upustila. „Nám už stačí jen pár dílčích změn. Jenže i ty jsou v našem legislativním procesu běh na dlouhou trať a bez nich už se nemůžeme dál posunout,“ řekl Svoboda.

Bezpečnostním rizikem je na českých stadionech podle Svobody hlavně zábavní pyrotechnika. „Na fotbalovém stadionu, kde je několik tisíc lidí, nelze pyrotechniku používat bezpečně.“ S častým skandováním příznivců „Pyro není zločin“ tedy zásadně nesouhlasí.

Šéf LFA se vyjádřil i k nedávnému incidentu v utkání mezi Spartou a Viktorií Plzeň, kdy jeden z fanoušků úřadujícího mistra ligy vhodil do vedlejšího sektoru výbušnou pyrotechniku a zranil tím několik diváků. „Ještě před koncem utkání byl výtržník zadržen policií. Díky kamerovému systému máme i důkazy a případ je nyní ve fázi přípravného řízení a v krátké době dojde k soudnímu verdiktu.“

Reklama

Související témata:

Doporučované