Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Prominentní kritik Kremlu je na pokraji smrti. Selhaly mu orgány

Prominentní kritik Kremlu je na pokraji smrti. Selhaly mu orgányVideo: Jaroslav Brousil

Vladimir Kara-Murza byl hospitalizován na jednotce intenzivní péče s podobným kolapsem jako před necelými dvěma lety.

Článek

Pětatřicetiletý ruský disident Vladimir Kara-Murza bojuje o život stejně jako před necelými dvěma lety. Tehdy byl po otravě a následném selhání ledvin na pokraji smrti. Podle webu Moskovskij komsomolec byl ve čtvrtek do nemocnice převezen s příznaky těžké otravy. Jeho zdravotní stav je podle lékařů vážný.

„Do nemocnice byl převezen při vědomí, ale tam byl uveden do umělého spánku, protože jeho orgány začaly selhávat,” uvedla jeho manželka pro BBC.

Když byl Kara-Murza po první otravě v roce 2015 propuštěn z nemocnice, léčil se v zahraničí. Po návratu do Ruska podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli podezření, že se ho někdo pokusil otrávit. Doložil to analýzami zahraničních klinik, které údajně potvrzovaly vysokou přítomnost jedovatých látek v krvi. Výsledky vyšetřování Kara-Murza dodnes nezná, napsal Moskovskij komsomolec.

Kara-Murza byl blízkým spolupracovníkem jednoho z vůdců ruské opozice Borise Němcova, kterého před dvěma roky zastřelili v centru Moskvy.

V současné době Kara-Murza působil jako celostátní koordinátor strany Otevřené Rusko, kterou založil Michail Chodorkovskij. Odpůrce Kremlu a někdejší miliardář byl dlouhá léta vězněný za údajné defraudace a krádeže ropy. Teď žije v exilu.

Související témata:

Doporučované