Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Proč se až 70 procent propuštěných vězňů vrací zpátky za mříže? Ředitelka věznice má svou teorii

Ředitelka věznice ve Světlé nad Sázavou Gabriela Slováková mluví o problémech lidí, vracejících se z výkonu trestu do normálního života.Video: Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

V Praze se poběží už třetí ročník akce Běh se žlutou stužkou, který upozorňuje na problém se zaměstnáváním bývalých vězňů a jejich začlěňování do společnosti. Až sedmdesát procent vezňů se vrací zpět za mříže, Česko tak patří k zemím s největší recidivou.

Článek

Myšlenka běhu je jasná: ukázat, že lidé po výkonu trestu si zaslouží druhou šanci, protože bez práce nemají možnost vrátit se do plnohodnotného života a žít beztrestně. „Je to i v zájmu celé společnosti. Vězeň, který nemá možnost pracovat, se pak často oklikou vrací k trestné činnosti,” tvrdí ředitelka věznice ve Světlé nad Sázavou Gabriela Slováková, která stála u zrodu projektu. Za dobu jeho existence se od roku 2012 podařilo zaměstnat téměř 700 osob po propuštění.

Slováková také upozorňuje na paradoxy trestního systému v Česku. „Zatímco klesá počet trestných činů, roste počet vězňů a věznice jsou přeplněné. V zahraničí ve vyspělých zemích je to přitom opačně a věznice se musí rušit, protože chybí odsouzení,” dodává.

Chtějí všichni bývalí vězni skutečně pracovat? Jaké panují ve společnosti předsudky o odsouzených a daří se je bořit? Podívejte se v dalším Víkendovém rozhovoru.

Související témata:

Doporučované