Článek
Olivovníky se pěstují po celém Tunisku. Ne všude se ale zasazují stejně. Třeba na severu země mohou být u sebe blíž, neboť je tu víc srážek, na jihu je tomu opačně. Zelené zlato je pro Tunisany absolutní prioritou. Nehrozí, že by stromy byly pokáceny kvůli developerským investicím. Čísla navíc mluví jasně: Jen loni Tunisko vyvezlo kolem 340 tisíc tun olivového oleje. Podstatná část zamířila na evropský a americký trh.
Olivový olej je klíčový i při výrobě tradiční harissy, tedy přesněji pasty, do níž se kromě namletých papriček a oleje dává i sůl a česnek, případně ještě bazalka, tymián nebo rozmarýn.
Je jasné, že ochucování pokrmů je jedno velké umění. A když už budete v Tunisku, nezapomeňte si kromě máty, chilli papriček nebo datlí koupit i prvotřídní skořici, kurkumu nebo římský kmín. Hra chutí možná zajistí, že se z vás stane ještě lepší kuchař.
Až se v Tunisku dobře najíte, nezapomeňte, že přijde vhod i nějaký ten pohyb. Co třeba chození po památkách? Zavítat můžete do kolosea ve městě El Jem, modrobílé vesničky Sidi Bou Said či Kartága.
A kdyby se přeci jen dostavila únava, vypnout můžete na moři. Projížďka katamaránem spojená s koupáním na širém moři není vůbec k zahození. Tunisko je prostě země mnoha tváří. A i to je důvod, proč se sem mnoho Čechů rádo vrací.