Hlavní obsah

Proč Češi milují cider? Je ideální alternativou k pivu a vínu, říká degustátor

Ve studiu jsme si o moštu a cideru povídali s degustátorem Martinem Gežo.Video: Petr Zajíček, Seznam Zprávy

Češi vypijí ročně zhruba pět milionů litrů cideru a jeho obliba stále roste. Co je důvodem úspěchu a jak se takový zkvašený mošt vyrábí?

Článek

Zkvašený jablečný mošt známý jako cider je v posledních letech velmi oblíbeným alkoholickým nápojem. V Česku představuje určitou alternativu k tradičnímu pivu nebo vínu. Popularita nejenom ciderů, ale i moštů, přírodních šťáv nebo sirupů stoupá. Podle „cideraře“ a degustátora Martina Gežo je hlavním důvodem popularity těchto nápojů všeobecně zvýšená poptávka po přírodních produktech, zejména ze strany mladší generace. Cider je nejčastěji vyráběn z jablek. Existují ale varianty vyráběné i z jiných druhů ovoce, jakými jsou například hrušky nebo jahody. Více o ciderech prozradil v rozhovoru nad článkem degustátor Martin Gežo.

Reportér Radek Hrdina vás dnes svou rubrikou Česko vstává možná inspiruje k víkendovému výletu. Vydal se totiž na hrad Kokořín, kterým ho provedl sám kastelán.

Video: Seznam Zprávy

Pořad Rodinka sledujte každý všední den od 9:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Související témata:

Doporučované