Hlavní obsah

Premier League se bojí čecháčkovství. Fandit z plošiny v Anglii nepůjde

Zaplněné okolí stadionu při zápase Bohemians se Spartou.Video: facebook.com/bohémaci

 

Reklama

Fortuna:Liga jako prevence slavné Premier League. V Anglii se bojí vynalézavých fandů a zakrývají výhledy na stadiony. Premier League by dokonce měla zavést i speciální stadionové hlídky.

Článek

Zavřené stadiony nutí fanoušky k zoufalým činům. Při zápasech Fortuna:Ligy jsme si tak již zvykli vídat za zdmi hřišť výsuvné plošiny či diváky na žebřících. Fanoušci touží vidět hrát svůj oblíbený tým naživo, bez ohledu na nějaký komfort či přehnané bezpečí.

Právě otázku bezpečí ale řeší před rozehráním ligy v Anglii. Premier League se znovu rozběhne 17. června a vedení nejslavnější ligové soutěže světa se snaží již dopředu vyvarovat přeplněných okolí stadionů, jako jsme toho svědky v Česku.

Kluby tak ve snaze předejít shromažďování fanoušků v bezprostřední blízkosti stadionů zakrývají jinak běžně otevřené výhledy na hřiště. Řada týmů anglické ligy má totiž stadiony s odkrytým rohem, z něhož je dobře vidět dění na hrací ploše.

Týmy Premier League dostaly již minulý týden přesný plán, jak postupovat v zajištění bezprostřední blízkosti vlastních stadionů. Součástí instrukcí by mělo být i zavedení stadionové hlídky, která zajistí, aby se fanoušci v okolí hřišť ani neshromažďovali.

Právě případné shromažďování fanoušků by mohlo být jedním z důvodů, proč by se Premier League ani nemusela dohrát. V Anglii totiž musí kluby dostat osvědčení o bezpečnosti prostředí. To jim ale v případě porušení nařízení nemusí být vůbec vystaveno či jim následně může být odebráno.

Na bezpečnost zvlášť dbá například Norwich, jehož barvy hájí slovenský záložník Ondrej Duda. Vedení zatím posledního celku tabulky se domluvilo s přilehlým hotelem, že ve dny zápasů nebudou k dispozici pokoje s výhledem na hřiště. Tým z východní části země se totiž obává, že by fanoušci zápasy sledovali z hotelových pokojů ve velkém počtu.

Zatímco na ostrovech se koronavirová situace teprve pomalu zlepšuje, v Česku se zdá být již o dost klidnější. I proto tak hygienici již přistoupili k debatě o možném návratu fanoušků zpět na stadiony. Počet povolených osob v hledišti by měl být ale stále omezen.

„Vývoj epidemiologické situace je sice příznivý, ale kolísá. A pustit lidi na stadiony bez omezení by stále přinášelo velké riziko,“ komentoval pro Seznam Zprávy současný vývoj epidemie virolog Rastislav Maďar.

Omezení by ale s postupem času měla být podstatně mírnější. Od 22. června by měly kluby mít povoleno už 1000 osob na stadionu. „Budeme projednávat jednu zajímavou variantu, na které spolupracujeme i s vedením ligy. A sice, že by ta zmíněná tisícovka lidí nemusela být vázána na jeden stadion, ale na jeden sektor, oddělený od těch ostatních. A to nějakou stavební přepážkou, nikoli třeba lepící páskou, aby někdo nezačal uvažovat a improvizovat tímto směrem. To by pak znamenalo, že by na stadionech mohlo být i několik tisícovek lidí,“ doplnil Maďar.

Podobná opatření by měla platit i na začátku příští sezony, která by měla začít v srpnu. „Já myslím, že když všechno půjde dobře, tak budeme pokračovat tím naznačeným směrem a oddělovat lidi alespoň po sektorech. Otevřít brány dokořán a vpustit ‚full house‘ by ale bylo nezodpovědné. V tomto ohledu zůstává obrovským mementem zápas Ligy mistrů mezi Atalantou Bergamo a Valencií, který vstoupí do učebnic a dějin epidemiologie. Tam doslova vybuchla biologická bomba,“ sdělil Seznam Zprávám virolog Rastislav Maďar.

Reklama

Doporučované