Článek
Tradiční nápoj z Hustopečí není pálenkou v pravém slova smyslu, jde o unikátní destilát vyrobený z vinného lihu a přírodního mandlového výtažku. Kopová při jeho tvorbě vyšla z původního receptu bývalého správce sadů Rudolfa Poslušného, název i složení si zaregistrovala pod ochrannou známkou.
Letos v červnu ji však Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozornila na to, že pro svůj destilát název mandlovice používat nesmí. Původně měla nápoj přejmenovat a značku přelepit do konce července.
Co je destilát
Destilát nebo také pálenka je ušlechtilá lihovina, která vzniká destilací zkvašeného rmutu, jenž je připraven z rozdrcených plodů nebo jiných částí rostlin.
Osobité aroma získává pálenka z ovoce či suroviny, ze kterého byla připravena.
„Nakonec nám SZPI vyšla vstříc a prodloužila nám lhůtu k nápravě do konce roku. Začali jsme na tom okamžitě pracovat. Kromě vymýšlení nového názvu jsme se hlavně snažili doprodat zásoby, abychom je nemuseli přeznačovat,“ řekla Kopová.
Zlikvidovat musela asi tisíc lahví připravených na limitovanou edici mandlovice, které měly název mandlovice přímo na lahvi, ne na etiketě. Ztrátu spojenou se změnou značky a přeznačením všech obalů a materiálů odhaduje Kopová na půl milionu.
Odborníci ovšem upozorňují na to, že původní název mohl být pro spotřebitele matoucí. Zdůrazňují, že nápoj z Hustopečí není skutečná pálenka, jak název napovídal, ale lihovina míchaná za studena, kdy chuť a vůně vzniká přídavkem aromatu, který se dodá do neutrálního lihu.