Hlavní obsah

Trump promluvil o pokusu o atentát, viní rétoriku politických nepřátel

Foto: Sir. David, Shutterstock.com

Bývalý prezident Spojených států a současný republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump.

Bývalý americký prezident Donald Trump o víkendu čelil dalšímu pokusu o atentát. Na vině je podle něj rétorika jeho politických nepřátel. Současný prezident Joe Biden následně uvedl, že v USA není místo pro politické násilí.

Článek

Bývalý americký prezident Donald Trump, který v listopadových volbách usiluje o návrat do Bílého domu, během vystoupení na akci společnosti Space X popsal pokus o atentát, kterému o víkendu čelil na golfovém hřišti na Floridě.

Trump vylíčil, že hrál golf, když v blízké vzdálenost zaslechl „pravděpodobně čtyři či pět výstřelů“. Z místa ho pak okamžitě evakuovala tajná služba, kterou Trump pochválil za dobře odvedenou práci. Jakmile ochranka zjistila nebezpečí, „hýbala se pěkně svižně,“ popsal bývalý americký prezident s tím, že agenti reagovali hned, jakmile zahlédli hlaveň pušky. Na ozbrojeného osmapadesátiletého Ryana Wesleyho Routha proto začali střílet. Routh z místa ujel a policie jej dopadla později.

Sám Trump by v tu chvíli podle svých slov ještě rád dohrál míček do jamky, „rozhodli jsme se ale, že odtamtud vypadneme,“ řekl v prvním veřejném vystoupení po útoku. Bývalý prezident také připomněl předchozí pokus o atentát, kterému čelil v červenci v Butleru v Pensylvánii. Tam na Trumpa střílel 20letý Thomas Matthew Crooks z nedalekého předměstí Pittsburghu, po několika výstřelech jej na místě zabili ostřelovači. Crooks po sobě nezanechal žádný vzkaz, v němž by svůj čin vysvětloval, a podle všeho nedával najevo silné politické názory či nenávist vůči exprezidentovi.

Podezřelý z nedělního pokusu o atentát si zatím vyslechl dvě obvinění týkající se nelegálního držení střelné zbraně. Podle agentury AP je ale možné, že proti němu budou ještě vznesena vážnější obvinění. Podle ředitele americké tajné služby Ronalda Roweho podezřelý při údajném pokusu o atentát vůbec nevystřelil.

Oba podezřelí z pokusů o atentát – které Trump nazval „radikálními levičáky“ – byli podle bývalého prezidenta ovlivněni rétorikou jeho politických nepřátel. Narážel na momenty, kdy byl označován za „nebezpečí pro demokracii“. „Je možné, že Bůh chce, abych byl prezidentem, abych zachránil tuto zemi,“ prohlásil pak Trump.

Prezident Joe Biden po nedělním incidentu vyjádřil úlevu, že je Trump v pořádku, a uvedl, že v USA není místo pro politické násilí. Později řekl novinářům, že tajná služba „potřebuje větší pomoc“.

Kampaň Kamaly Harrisové, která se s Trumpem utká v listopadové volbě, se podle televize CNN nebude k nedělnímu incidentu politicky vyjadřovat a jakékoliv prohlášení se ponese ve stejném duchu jako dosavadní vyjádření Bílého domu. „Toto není politický moment,“ uvedl poradce kampaně demokratické kandidátky na prezidentku USA.

Doporučované