Hlavní obsah

Tichomořský stát Kiribati vstoupil jako první do nového roku 2024

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

První části světa vstupují do nového roku 2024. Vzhledem k časovému posunu ho jako první v 11:00 SEČ přivítali obyvatelé atolu Kiritimati, známého také jako Vánoční ostrov.

Článek

Tichomořský stát Kiribati je první částí světa, která dnes v 11 hodin vstoupila do nového roku 2024. Celé souostroví se táhne přes tři časová pásma a střídání starého a nového roku tedy na Kiribati skončí ve 14:00 SEČ.

Na Kiritimati žije asi 5000 lidí a je prvním obydleným ostrovem, jenž pravidelně vstupuje jako první do nového roku, napsal server The Canberra Times, podle něhož tamní úřady letos žádné velké oslavy nepřichystaly. Stanice Deutsche Welle poznamenala, že tamní obyvatelé obvykle slaví změnu roku pečeným prasetem a dalšími tradičními pokrmy, které zapíjejí kokosovou šťávou.

Jiné části Pacifiku se chystají uvítat rok 2024 mimo jiné ohňostroji.

Jako jedno z prvních velkých měst světa vstupuje do nového roku novozélandský Auckland, kde se datum změní ve 12:00 SEČ. Tamní věž Sky Tower rozzáří ohňostroj a laserová světelná show, která bude synchronizována s dalšími památkami.

Pozornost se poté stočí na australské Sydney, které přivítá nový rok dvě hodiny po Novém Zélandu slavnostmi ve svém ikonickém přístavu, píší The Canberra Times.

Nový rok na Zemi přichází postupně, západně od takzvané datové hranice. Tato mezinárodně uznávaná linie, která prochází přibližně 180. poledníkem zeměpisné délky, je hranicí, po jejímž překročení je nutné změnit datum.

Jako jedna z posledních vstoupí do nového roku Americká Samoa, která tak učiní v pondělí v době, kdy bude v Česku už 12:00 hodin. Americká Samoa se přitom nachází jen asi 200 kilometrů východně od Samoy, která nový rok slaví jako jedna z prvních.

Doporučované