Hlavní obsah

Sesuvy půdy v indickém státě Kérala si už vyžádaly nejméně 120 mrtvých

Foto: Shutterstock.com

Snímek je ilustrační.

aktualizováno •

Přírodní katastrofa zasáhla indický stát Kérala. Práci záchranářům komplikuje déšť a zničené přístupové komunikace.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sesuvy půdy, které v noci na dnešek postihly jihoindický stát Kérala, si vyžádaly už nejméně 120 mrtvých. Uvedla to podle agentury Reuters televizní stanice AsiaNet. Předchozí bilance hovořila o 93 obětech. Úřady se přitom obávají, že další lidé zůstávají zavaleni pod sesunutým bahnem.

Sesuvy půdy zasáhly dnes časně ráno kopcovité oblasti v okrese Wayanad, kde srovnávaly se zemí domy, vyvracely stromy a strhávaly mosty. Záchranáři se stále snaží vyprostit lidi uvízlé pod bahnem a sutinami, jejich úsilí však komplikují zavalené silnice a nestabilní terén. Úřady dosud neurčily plný rozsah katastrofy, píše AP s odkazem na místní představitele.

Záběry z místa neštěstí ukazují záchranáře, jak se prodírají mezi kameny a vyvrácenými stromy, zatímco se kolem valí bahnitá voda. Na záběrech je také vidět muž, jak se snaží vyprostit z bahna, které ho uvěznilo až po prsa; záchranáři se k němu navzdory několika pokusům nedokázali dostat.

Meteorologové předpovídají, že prudké deště potrvají nejméně celý úterní den. Už na pondělí vydali varování před vytrvalým deštěm, kvůli kterému úřady v některých částech státu uzavřely školy.

Během monzunového období, které trvá od června do září, Indie pravidelně zažívá silné povodně. Monzuny jsou klíčové pro místní zemědělství, ale často působí i značné škody. Vědci varují, že kvůli klimatickým změnám a globálnímu oteplování začínají být monzuny nepředvídatelnější a chaotičtější.

Související témata:

Doporučované