Hlavní obsah

Šalomoun není spokojený, že vláda neplánuje obsadit jeho post

Foto: Úřad vlády

Michal Šalomoun.

Kabinet neobsadí funkci po ministrovi pro legislativu Michalu Šalomounovi. Šalomoun považuje funkci za stěžejní. Agendu po něm přebere ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Článek

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) není spokojený s tím, že kabinet neplánuje obsazovat jeho funkci poté, co příští pátek skončí ve vládě. Agendu podle plánů zbývajících koaličních stran přebere ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Podle Šalomouna je takový model možný, ale ten dosavadní považuje za vhodnější. Blažek před dnešním zasedáním kabinetu novinářům řekl, že po předání agendy nebudou hrozit žádné průtahy.

Šalomoun podal v úterý stejně jako další pirátský ministr Jan Lipavský demisi v souvislosti s odchodem Pirátů z vlády. Zatímco Lipavský v kabinetu zůstane, Šalomoun skončí příští pátek. Představitelé koalice už dříve uvedli, že funkci ministra pro legislativu nebudou po odchodu Pirátů obsazovat. Šalomoun se zúčastní ještě dnešního, ale i příštího výjezdního zasedání vlády.

Model, kdy je šéfem Legislativní rady vlády (LRV) ministr spravedlnosti, je podle Šalomouna možný. „Pokud máte LRV, tak je potřeba, aby předseda LRV byl ministrem. Vláda buď zřídí samostatného ministra, jako jsem byl já, pokud ne, tak je potřeba, aby to byl jiný ministr,“ uvedl při příchodu na zasedání kabinetu.

Dosavadní systém pokládá za vhodnější. „Jsem z akademické sféry, která má názor, že je vhodnější, aby ty funkce byly oddělené. Protože role předsedy LRV je oponentní vůči návrhům zákonů. Pokud je předseda LRV zároveň ministr spravedlnosti, tak u jeho materiálů je oponentní role trochu stírána,“ uvedl. Model ale využila zhruba polovina vlád, připustil.

Blažek novinářům řekl, že Šalomounovy výhrady nejsou osobní. „Říká, že se v minulosti vyplatilo, když ministrem pro legislativu byl zvláštní ministr, což je do určité míry pravda. Byl by raději, kdyby tam byl nějaký ministr,“ dodal. Průtahy podle něj po předání agendy nehrozí. „De facto to stejně bude řídit Jan Kněžínek, který to řídil už kdysi,“ uvedl. Kněžínek, který je bývalým ministrem spravedlnosti a šéfem LRV, by měl podle Blažka jednání rady řídit.

Doporučované