Hlavní obsah

Polčák podal na Seznam Zprávy exekuční návrh. Chce se domoci omluvy

Foto: Seznam Zprávy

Europoslanec a advokát Stanislav Polčák (STAN).

Europoslanec a advokát Stanislav Polčák (STAN) podal exekuční návrh na server Seznam Zprávy, kterým se chce domoci omluvy.

Článek

Seznam Zprávy se mají europoslanci Polčákovi omluvit za tvrzení týkající se odměny za zastupování obcí zasažených výbuchem muničních skladů ve Vrběticích a prosazení zákona o jednorázovém odškodnění subjektů dotčených výbuchem. V úterý to uvedl na síti X. Omluvu serveru pravomocně nařídil Městský soud v Praze. Šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík zopakoval, že server požádal Nejvyšší soud o odklad vykonatelnosti rozsudku, zároveň podal i dovolání.

Seznam Zprávy se mají podle rozhodnutí Městského soudu v Praze z konce ledna omluvit Polčákovi za tvrzení, že „měl za zastupování obcí inkasovat 47 000 korun za hodinu práce a že měl žádat 7,75 milionu korun jako celkovou odměnu za prosazení zákona o jednorázovém odškodnění subjektů dotčených výbuchem“.

Obvodní soud žalobu původně zamítl, odvolací senát ale dospěl k závěru, že byla podána částečně důvodně. Novináři podle odvolacího soudu došli k částce 47 000 korun za hodinu způsobem, že vydělili celkovou odměnu náležící Polčákovi ze smlouvy s obcí Vlachovice ve výši 2,9 milionu korun počtem hodin uvedeným v seznamu úkonů právní služby, které Polčák vykázal, tedy 62 hodinami. Zmíněná odměna se ale podle soudu vztahovala i na další Polčákovy činnosti. Novináři měli podle rozsudku smlouvu k dispozici, další práci Polčáka ale v článku nezohlednili.

Ohledně odměny za prosazení zákona podle městského soudu novináři pochybili kvůli tomu, že neuvedli, že se odměna vztahovala na „další podstatnou a potenciálně rozsáhlou advokátní činnost“, ke které se Polčák ve smlouvách zavázal.

Kubík minulý týden ČTK řekl, že odvolací soud dospěl k závěru, že informace uvedená v jednom z devíti článků týkajících se matematického propočtu ohledně Polčákovy odměny je pravdu zkreslující a nezohledňuje skutečnost, že Polčák měl obcím v budoucnu poskytovat také další právní služby. „Odvolací soud zastává názor, že tato skutečnost nebyla čtenářům dostatečně vysvětlena, s čímž nesouhlasíme, a jsme přesvědčeni, že tato informace v článcích zazněla, a to dokonce z úst samotného Stanislava Polčáka,“ uvedl tehdy Kubík. Upozornil také na to, že odvolací soud souhlasil s tím, že se Seznam Zprávy za některá tvrzení omlouvat nemusejí.

Kubík dnes zopakoval, že server proti pravomocnému rozsudku podal dovolání k Nejvyššímu soudu, který zároveň požádal o odklad vykonatelnosti verdiktu do doby konečného rozhodnutí. „Seznam Zprávy podaly proti rozsudku Městského soudu v Praze dovolání a současně do doby rozhodnutí požádaly o odklad vykonatelnosti. Věcí se nyní zabývá soud,“ uvedl šéfredaktor. Nejvyšší soud ČTK potvrdil, že dovolání bylo podáno a dosud o něm nebylo rozhodnuto. Odklad vykonatelnosti zatím soud nepřiznal.

„Odkazujeme se přitom na dřívější rozhodnutí Nejvyššího soudu, který uvedl, že jednou poskytnutá omluva je nevratná, a pokud bylo řádně podáno dovolání, může žalobce se svým nárokem na omluvu chvíli počkat. Nejvyšší soud také uvedl, že neprodlenou exekucí by žalovanému subjektu v takovýchto případech vznikla závažná újma,“ dodal Kubík.

Polčák na síti X uvedl, že Seznam Zprávy před časem upozornily na případ bývalého prezidenta Miloše Zemana, který se odmítl omluvit svému bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi i přesto, že omluvu nařídily soudy. Nejvyšší soud loni v lednu vyhověl návrhu na odklad vykonatelnosti verdiktu. V odůvodnění uvedl, že neprodleným výkonem rozhodnutí by Zemanovi hrozila závažná újma odvíjející se od povahy uložené povinnosti, tedy omluvy.

Doporučované