Hlavní obsah

Pravda o českém lithiu. Možná je tento kov benzinem budoucnosti, z Krušnohoří ale nový Kuvajt neudělá

Upoutávka na pořad Peníze, nebo život.

 

Reklama

Podle analytiků investiční banky Goldman Sachs je lithium benzinem budoucnosti. A lithium-iontové baterie, do nichž se tento kov používá, způsobí revoluci v autoprůmyslu. Co to znamená pro Česko, jež má v Krušnohoří velké lithiové ložisko?

Článek

Před volbami se politici kvůli českým lithiovým zásobám pohádali tak hlasitě, že to na poslední chvíli zamíchalo voličskými preferencemi. Zdálo se, že lithium může udělat z Česka nový Kuvajt, pokud ho tedy někdo Čechům „neukradl za bílého dne“, jak plamenně prohlašoval Andrej Babiš.

Analytička Zuzana Kubátová se na potenciál českého lithia podívala střízlivýma očima. V dalším díle pořadu Peníze, nebo život vysvětluje, proč se z Krušnohoří nová ropná pole světového významu nestanou. Bez ohledu na to, jak se k lithiovým zdrojům stát postaví.

Jak si vede české lithiové bohatství ve světové konkurenci? Má stát šanci jeho těžbu dostat pod kontrolu? Jaké další poklady se pod Krušnými horami skrývají? A má smysl dávat na jejich riskantní průzkum stamilionové částky?

Novou epizodu pořadu Peníze, nebo život, která dává odpovědi na tyto otázky, uvidíte na Seznamu ve čtvrtek.

Reklama

Doporučované