Hlavní obsah

„Prase, zase smrdíš.“ V domově seniorů nastal po natáčení Seznam Zpráv nový režim

Připomeňte si hlavní momenty z pětidílné série Ve stínu Slunečnice.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Série Ve stínu Slunečnice přinesla výpovědi seniorek o šikaně ze strany personálu domova. „Podnikli jsme řadu opatření, aby se to už nedělo,“ řekl primátor Ostravy pár měsíců po zveřejnění reportáží. Reportéři se k tématu vrátili.

Článek

„Co já se tady už naplakala. Ale co mi zbývá? Musím to nějak vydržet,“ řekla v reportáži jedna ze seniorek k tehdejším poměrům na prvním oddělení Domova Slunečnice.

Další žena popsala situaci, kdy ji jedna z pečovatelek kvůli opakovanému volání o pomoc „rafla pod krkem“, cloumala s ní a udělala jí na hrudníku modřiny.

„Stáhla mi kalhotky na chodbě plné lidí,“ vzpomínala s pláčem třetí seniorka na situaci, kdy pečovatelka chtěla zjistit, zda to byla ona, kdo znečistil toaletu.

Obsah pětidílné série Ve stínu Slunečnice si připomeňte v úvodním videu.

Změny už před koronavirem

Tři seniorky, jejichž výpovědi zachytila reportážní série mapující loni po dobu osmi měsíců situaci ve Slunečnici (včetně neschopnosti vedení stížnosti klientů řešit), se bohužel změn v domově už nedočkaly. V minulých měsících zemřely.

Reportáže daly jisté věci do pohybu. Vrchní sestra Hana Krejčí, jež měla na starost celý personál domova, podala výpověď. Odešla i další z pečovatelek, na které si seniorky nejvíc stěžovaly, další byla přeložena na jiné oddělení.

Co dalšího se ve Slunečnici po odvysílání reportáží dělo, Seznam Zprávy s odstupem několika měsíců zjišťovaly přímo v Ostravě. Bylo to těsně před vypuknutím koronavirové epidemie.

Primátor: Žlutá karta pro ředitele

„Vaše reportáž nás přiměla k tomu, abychom hlouběji analyzovali úroveň péče nejen v Domově Slunečnice, ale i v dalších zařízeních poskytujících sociální služby v Ostravě,“ řekl při nedávném setkání primátor Tomáš Macura (ANO). Slunečnice je sociálním zařízením Ostravy, proto podléhá vedení města.

„Ve Slunečnici jsme podnikli celou řadu opatření, která by měla eliminovat rizika závadného chování ke klientům.“

Na primátora se po odvysílání reportáží obrátilo zhruba dvacet lidí s dalšími stížnostmi na fungování Slunečnice, jeden z dopisů dokonce předal policii.

Z Macurových slov je zřejmé, že ředitel domova Radek Baran, který je ve funkci už 20 let, od něj dostal podmínku: „Fotbalovou terminologií by se řeklo, že dostal žlutou kartu. Jakési upozornění tam samozřejmě zaznělo.“

Ředitel Baran má několik měsíců na to, aby připravil nejen organizační změny v domově, ale také aby zařídil, že personál nebude pociťovat nechuť do práce pod vlivem syndromu vyhoření z psychicky i fyzicky náročné péče o seniory.

40 procent zaměstnanců mělo problémy

„Interní šetření nám ukázalo velký problém na straně zaměstnanců: kolem 40 procent z nich uvedlo, že cítí určité problémy v zaměstnání, pokud jde o úroveň motivace, organizaci práce, popisovali existenci něčeho, čemu bychom mohli říkat syndrom vyhoření, ani komunikaci s nadřízenými nehodnotili úplně nejlépe,“ vypočítává primátor Macura, co všechno musí ředitel Baran zlepšit.

„Péčí o zaměstnance skutečně docílíme lepší péče o klienty,“ míní primátor, který zatím věří, že Baran je této změny schopen, i když: „U něj může hrát roli fakt, že jak je na té pozici dlouho, tak začal některé věci dělat rutinně. A možná začal přehlížet nějaké signály, které k němu z nižších pater docházely.“

Případ převzala kriminální policie

Kromě ostravského primátora se o péči v Domově Slunečnice zajímá i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která v únoru přijela do domova na kontrolu. Případem se na základě reportáží Seznam Zpráv zabývá i kriminální policie.

To zmínil při nedávném setkání i ředitel Radek Baran, který se tentokrát s reportéry Seznam Zpráv na rozdíl od loňského mnohaměsíčního mapování situace ve Slunečnici neodmítl setkat.

„Já vám toho moc říct nemůžu, protože situaci stále řeší policie. Přešlo to na kriminální policii, stále jsem prošetřován inspektorátem práce, takže já bych měl asi mlčet,“ řekl Baran.

Přesto řekl, že v domově nastal určitý klid poté, co odešla vrchní sestra Hana Krejčí a „další pracovnice byla přeložena na jiné oddělení“ a kdy povolal do Slunečnice psychologa, který se dvakrát či třikrát týdně věnuje jak klientům, tak zaměstnancům.

Ředitel: Moje příkazy nejsou pro srandu králíkům

„Teprve teď uvidíme rozdíl ve způsobu práce. Asi je brzy na hodnocení, ale některé věci teď skutečně děláme promptně,“ říká ředitel: „Díky příkazu, který jsme udělali s psychologem, jsem rozdal pět kárných opatření jako napomenutí podle zákoníku práce. Šlo o porušení etického kodexu. Zaměstnanec nedělal to, co dělat má. Nebo porušil správní příkaz ředitele o zákazu kouření. Takže ano, skutečně se přesvědčuji, že zaměstnanci také musí umět dbát příkazů, které jsem vydal. Nejsou pro srandu králíkům, ale musí se poslouchat.“

Radek Baran, který se v minulosti při řešení problémů často spoléhal na vrchní sestru Hanu Krejčí, najednou říká: „Je velmi dobře, že odešla, že tu situaci sama zhodnotila tak, že nastal čas.“

On sám se k odchodu nemá. Prý má ještě chuť přesvědčit primátora i veřejnost, že dokáže ve Slunečnici zavést pořádek. Proč to dosud nedělal? Přehlížel problémy, zavíral před nimi oči? „Asi tak by se to dalo říct,“ odpovídá s lehkým pousmáním.

Vyčítá si to?

„Samozřejmě, mohl jsem některé věci zavést daleko dřív.“

Proč to neudělal?

„Protože jsem si myslel, že se tady ty věci nedějí. Ke mně se tyto informace nedostávaly, teď mám spoustu informací, spoustu podnětů, takže teď takhle fungujeme.“

Myslí si, že má důvěru primátora Macury?

„Myslím, že jeho důvěru mám. On mi jednoznačně řekl, že jestli dojde k něčemu vážnému, tak mě odvolá.“

Ministryně: Seznam otevřel velké téma

Mezitím se začátkem února přijela do Domova Slunečnice podívat i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která při listopadovém zveřejnění reportáží neskrývala zděšení a slíbila mimo jiné novelu zákona o sociálních službách, jež by měla nově upravit jednak standardy pro personál v sociálních zařízeních (jak kvalifikovaný a jak početný personál se může starat o dané množství klientů), jednak systém kontrol.

„Je dobře, že se to stalo. Seznam tím otevřel důležité téma nedůstojné péče o seniory v celé republice,“ řekla ministryně poté, co necelou hodinu jednala s ředitelem za zavřenými dveřmi.

„Chtěla jsem vědět, jaká opatření ředitel bezprostředně zavedl a jaká chystá do budoucna. Chtěla jsem, ať mi dá jasně najevo, že je to exces, který se nebude opakovat,“ sdělovala ministryně novinářům, zatímco Baran souhlasně kýval hlavou.

Změna organizace uvnitř Slunečnice by měla vyřešit nedostatek personálu. „Mám nedostatek zaměstnanců přímé péče. A řeším problém s jejich zaplacením,“ odpověděl bleskově na otázku Maláčové, jaký nyní řeší největší problém.

Vykřičník byl znát z dalších slov ministryně Jany Maláčové. „Doufám, že splníte všechno, co jsme si dnes domluvili,“ řekla řediteli důrazně při podání ruky na rozloučenou.

„Budu toto zařízení i dál pozorně sledovat,“ dodala pak při cestě ke služebnímu autu.

Reakce čtenářů = nové díly Slunečnice

Situaci kolem domova pro seniory Slunečnice sledují dál i Seznam Zprávy.

Na reportážní sérii reagovalo zhruba pět desítek diváků a čtenářů, kteří měli v minulosti se Slunečnicí osobní zkušenost. Na základě jejich výpovědí vznikly dva nové díly Ve stínu Slunečnice, které zveřejníme v příštích dnech.

Budeme se věnovat také tomu, jak se Slunečnice vypořádala se současnou situací ohledně opatření kvůli koronavirové nákaze.

Reklama

Doporučované