Článek
Přestože spotřeba masa v Česku poslední roky klesá, ve světě naopak stoupá, a to především v rozvojových zemích.
„Některé ekosystémy ustupují pastevních chovům. Příkladem je Brazílie, tady je ústup pralesa právě pro pastviny pro zvířata. A to je špatně,“ varuje pracovník Výzkumného ústavu živočišné výroby Radim Kotrba.
Proč by se mělo maso zdražovat a je to nevyhnutelné, nebo by se jeho omezení dalo řešit i jinak? Zvýšení DPH na maso je podle odborníků na živočišnou výrobu nepromyšlené. Podle nich totiž postihne i zodpovědné producenty, kteří už dnes mají dražší bioprodukty.
„Vychováváme děti k zodpovědnosti na planetě. Máme nějaké možnosti a můžeme se rozhodnout odkud a co budeme kupovat. A nebudu si kupovat maso, které bude z druhého konce planety, o kterém nevím, jestli nezatěžuje životní prostředí,“ říká Radim Kotrba.
Co konkrétně škodí životnímu prostředí a co by se mělo v zemědělství po celém světě změnit, se dozvíte ve videu nad článkem.
Rozhovor je součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin.
Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.